V Kácově se dozvíte, jak se krotí kozí dech

Na náměstí v Kácově najdete Malé muzeum techniky  Jawy od Sázavy. Sběratel Wojta Pražák si splnil sen a vystavuje tady 70 motocyklů české a slovenské výroby. Z výlohy bývalého obchodního domu na vás dýchne nostalgie i vůně motorů.

 

 

 

Příprava otevření muzea trvala téměř deset let a v roce 2015 se sběratelské sny staly skutečností. „Od nějakých dvaceti let jsem začal jezdit na motorkách, začal jsem je opravovat. Líbila se mi ta technika,“  zakladatel muzea Wojta Pražák s úsměvem vytahuje historické výlohy bývalého obchodního domu z 20. let minulého století. V minulosti se tady prodávala kola a koberce. Bývalo zde holičství a vyráběla se tu pracovní obuv.

Při vstupu do prodejny vás upoutají řady motocyklů a vůně benzínu. Jedním z nejzajímavějších exponátů je čtyřtaktní motocykl Jawa 500 OHC z roku 1956. „Je v původním stavu tak, jak vyjel z fabriky,“ poklepává na řídítka sběratel Pražák. „Na přání prvního majitele měl originální úpravu, dva karburátory, laděné výfuky a zvýšený výkon motoru. Ten motocykl má najeto 60 tisíc kilometrů. Tak dejme tomu, že jeden a půl krát objel planetu, takže už má něco za sebou.“  Předchůdcem tohoto motocyklu byl typ Jawa 500 OHV, zvaný též Rumpál. 

V další místnosti se zasní zejména starší ročníky. Čestné místo tady mají motocykly lidově zvané kozí dech. „Byly provozovány v 60. letech. Nebyl na to tenkrát potřeba řidičský průkaz, takže byly oblíbené i u mládeže. Nejoblíbenějším exponátem, nad kterým každý zajásá,  je ale dětské kolo Pionýr. Beze změny se vyrábělo 30 let,“ ukazuje Wojta Pražák na oranžové kolo. Součástí muzea motocyklů je i Velorex. Jde o tříkolku, která byla přizpůsobená na míru invalidním řidičům. „Má psanou maximální rychlost 85 kilometrů za hodinu, ale při dobrém poladění dokázal dosahovat rychlosti i 120 kilometrů.“

Legendární čtyřtaktní motocykl Jawa 500 OHC je v původním stavu. První majitel si vyžádal některé úpravy, takže stroj má dva karburátory a poladěné výfuky

V Malém muze techniky v Kácově najdete i další technické „vychytávky“, historické fyzikální modely nebo pletací stroj na ponožky. Dozvíte se také, jak vznikl název JAWA. Jde totiž o složení počátečních písmen vynálezce a zakladatele firmy inženýra Františka Janečka a německé firmy Wanderer, od níž Janeček koupil licenci na výrobu motocyklů. 

Ve Středočeském kraji najdete několik desítek muzeí a galerií. Devatenáct z nich v současné době zřizuje a provozuje Středočeský kraj. Tipy, kam se vydat na výlety, najdete na webových stránkách www.slavime100let.cz.

Spustit audio