V Karlovském jezeře se podle legendy rodili draci. A místní strouhu vyhloubil ďábel

29. duben 2020

Karlovské jezero leží zhruba čtyři kilometry od historického centra Velkých Karlovic v okrese Vsetín. Patří do kategorie takzvaných závalových jezer, která vzniknou tak, že se do vodního toku buď sesune půda, nebo ho zatarasí kameny. A možná právě proto se kolem Karlovského jezera točí mnoho pověstí a legend.

Jedna z pověstí říká, že přilehlou strouhu vyhloubil ďábel, který se pokoušel odvést vodu z Jezera na svůj mlýn na Radhošti. Zvláštní rýhy v okolních balvanech vyhloubili prý čerti svými drápy a řetězy, když ďáblovi pomáhali.

Nejznámější legenda ovšem tvrdí, že jezero bývalo mnohem větší než dnes. A žili a rodili se v něm draci. Později se je jednomu kouzelníkovi s pomocí místního chalupníka podařilo odsud vyvést a odletět s nimi neznámo kam. Místo udělalo velký dojem i na Karla Jaromíra Erbena, jehož pověst Karlovské jezero můžeme najít v Národních pohádkách.

Jezero i jeho okolí působí i dnes poněkud tajuplně

„Jezero se nachází v údolí Jezerné, na úpatí vrcholu Soláň,“ říká Dagmar Stoklasová, vedoucí informačního centra Velké Karlovice. Je napájeno vodou z Jezerního potoka a několika dalších bezejmenných potůčků. Přesné datování, kdy k sesuvu došlo, nebylo provedeno. Existují ale domněnky, že k tomuto geologickému pochodu mohlo dojít v 16. nebo 17. století.

„Jezero bylo podnětem k tomu, že se Helena Mičkalová, folkloristka a spisovatelka z Velkých Karlovic, začala zabývat pověstmi z Karlovicka a okolí a zařadila pověst o Karlovském jezeře i do své knihy Zlatá studánka,“ dodává Stoklasová.

Karlovské jezero je zároveň významné výskytem korýšů, zejména kříženců raka říčního a raka bahenního a také vzácných perlooček. Jezero i jeho okolí působí i dnes poněkud tajuplně. Cesta k němu vede lesem do kopce po traverzující stezce, ze které je dobře vidět potok vytékající z jezera po kamenných stupních.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio