V kladenské teplárně využívají k sekání trávy živé sekačky. Ovce tam ekologicky udržují zeleň už od roku 1977

5. říjen 2021

V areálu kladenské teplárny na Dříni najdete ovčí salaš. První ovečky tam před mnoha lety přivezli zaměstnanci, aby si usnadnili sekání trávy. Pravidelné kosení bývalo fyzicky náročné. Kvůli kamení nebylo možné použít sekačky.

„Ovečky máme v tomto areálu již více než 40 let a slouží nám tady jako takzvaná živá sekačka. To znamená, že zajišťují údržbu zeleně,“ vysvětluje mluvčí kladenské teplárny Markéta Čapková. O stádo oveček se tady už několik let stará dnes už bývalý zaměstnanec teplárny. Kladenský bača má i příhodné jméno, jmenuje se totiž Stanislav Beránek.

Ze salaše nesměle vykukuje 12 ovcí, které zvědavě sledují, jak jim pan Beránek sype do trávy hromadu jablek. Nejraději mají suché rohlíky. „Přes léto se o ně téměř vůbec nemusím starat,“ usmívá se bača, kterému ovce z ruky ukusují tvrdý rohlík. „Samozřejmě v zimě se o ně musím postarat tím, že jim v létě nasuším seno. No a sena máme letos dost.“

První stádo zaměstnanci kladenské teplárny přivezli do areálu ve Dříňi už v roce 1977

„Ovečky nám stříhá kamarád z Přílep,“ vysvětluje pan Beránek. Ovce se stříhají jednou do roka. Jejich vlna byla dříve hojně využívána. „Vozil jsem to do Nového Jičína a všichni, kdo zde pracovali, tak spali v ovčích dekách a polštářích.“ V současné době ale o vlnu není zájem, a tak končí v kontejneru.

„Na začátku příštího roku zde plánujeme nainstalovat pět včelích úlů s včelstvy,“ přibližuje další plány mluvčí Teplárny Kladno Markéta Čapková. Péče o včely se ujme jeden ze zaměstnanců, a tak už příští rok by zde mohli mít svůj vlastní „elektrárenský“ med.

Spustit audio