V Kladně vznikla regionální audiokniha, která potěší nejen uši nevidomých

7. prosinec 2020, aktualizováno

Spolek Halda vznikl v roce 2012. Snaží se rozvíjet vztah Kladeňáků k historii a současnosti jejich města. Pořádá komunitní akce, vědecké večery, naučné vycházky, vydává knihy s kladenskou tematikou. Díky návštěvě předsedy Haldy v pobočce Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, má teď jedna z regionálních knih také audio podobu.

Začátkem roku 2020 přišel předseda spolku Halda, Roman Hájek, na besedu mezi lidi se zrakovým handicapem. Vyprávěl nejen o knihách, které Halda vydává. Miloše Burdu, ten je předsedou kladenské pobočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, napadlo, že by bylo prima zpřístupnit knihy z Haldy lidem se zrakovým handicapem. A tak vznikl nápad vytvořit audioknihu. Tu, nazvanou Mezi alembikem a spilkou (alembik - destilační přístroj, pozn.red.), s podtitulem Svět sládka a spisovatele Otakara Zachara, načetla Petra Líbová.

Prostřednictvím SONS a Středočeské vědecké knihovny, a díky jejich dlouholeté dobré spolupráci, se audiokniha dostane i do domovů pro seniory. Knihovna jim po dohodě doručí nosiče nebo i přístroje k jejich přehrání. Vybrané audioknihy vozí také nevidomým přímo do bytu.

Pomoci převést regionální knížky do audia můžete i vy. Více se dočtete na webu kladenského spolku Halda, kde si knihu Mezi alembikem a spilkou lze poslechnout.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.