V Kolíně je bezpečněji. Hlavně díky prevenci kriminality

10. květen 2018

Projekt Bezpečný Kolín zaměřený na prevenci kriminality oslaví letos na podzim pět let. Během té doby klesla kriminalita ve městě skoro o 60 procent. Projekt také přinesl nová pracovní místa pro asistenty prevence kriminality.

Ve středu se o projekt v Kolíně zajímali ministři spravedlnosti a vnitra v demisi Robert Pelikán s Lubomírem Metnarem (oba ANO). Dozvěděli se třeba o tamních rizikových zónách. K nim patří například kolínské vlakové nádraží nebo okolí některých nákupních center.

Tam mají místní často strach z okradení nebo vloupání do aut. Teď tam častěji hlídkují asistenti strážníků, působí preventivně a zároveň pomáhají s objasňováním krádeží. Osvědčilo se, že chodí pěšky a hodně si všímají, co se kolem děje a třeba i podezřelých lidí. V kolínském nákupním centru u nádraží loni policie objasnila dvacet z celkem dvaadvaceti trestných činů. Z toho osm případů vyřešili kriminalisté díky asistentům.

Pomáhají bojovat s kriminalitou i na místním nádraží. „My jsme tam v minulosti měli problémy, že se tam pohybovaly osoby drogově závislé, které si dokonce v čekárně aplikovaly drogy a to už teď není,“ potvrdil šéf kolínské policie Jiří Fejfar.

Součástí projektu Bezpečný Kolín jsou například i počítačové mapy kriminality, do kterých policie přesně zaznamenává údaje o krádežích a dalších případech. Dokáže díky nim předpovědět, kam a kdy má posílat svoje hlídky.

autor: Michal Trnka
Spustit audio