V Kolodějích to voní jako v Provence. Sousedi z jedné ulice spojili síly a na společný záhon vysadili 300 levandulí

28. červen 2019

Obyvatelům Rošovické ulice v Kolodějích se nelíbila zanedbaná veřejná zeleň, a tak vzali do rukou motyčky a vlastnoručně vybudovali záhon pro 300 levandulí. Každým rokem se záhon rozroste o další rostliny a v současné době má už 100 metrů. Horko a sucho rostlinám nevadí. Jejich vůně teď láká motýly a včelky ze širokého okolí.

„Začali jsme pod vedením rodinné zahradnice tvořit záhon před naším plotem, a potom se udála taková zvláštnost. Oslovili nás sousedé, že se jim to hrozně líbí a že tady chodí obdivovat ty fialové květy plné života, a že by je chtěli nasadit i před svým domem,“ vzpomíná předsedkyně zájmového spolku Zažít spolu Darina Vlčková na dobu před pěti lety.

Další rodiny se začaly postupně přidávat. „Chceme to mít za plotem hezký, proč by to nemohlo být hezký i před plotem,“ říká soused Josef Šolta, který má velký podíl na rozšiřování záhonu. Odhaduje, že v tuto chvíli je na něm asi 300 rostlin. Na jeden metr vysazují asi 3 sazeničky. 

„Poslední sadbu jsme udělali loni s tím, že v Kolodějích bude vznikat další záhon o ulici vedle,“ rozhlíží se Darina Vlčková po ulici, kde to voní podobně jako v Provence.

Horko levandulovým keřům v Kolodějích nevadí. Na rozdíl od trávníků nepotřebují tolik vláhy

Rostliny teď začali i zpracovávat. Dělají z nich sušené květiny a vyrábějí z nich šťávy.

Záhon by ale bez pravidelné péče a zastřihávání dlouho nevydržel. Průměrně se o něj stará asi 10 lidí, a to včetně místních dětí.

Spustit audio