V kostele svatého Jakuba v Jakubu na Kutnohorsku se po letech rozezněly nové zvony

20. červen 2020

Kostel svatého Jakuba v Jakubu se dnes otevřel lidem po celkové rekonstrukci. V místní části obce Církvice na Kutnohorsku stojí tato historická památka od 12. století. Po bohoslužbě se také poprvé po několika staletích rozezněly nově osazené zvony ve věži.

Kostel sv. Jakuba byl postaven v roce 1165 a jedná se o jednu z nejvýznamnějších románských památek ve střední Evropě.

Kostel se nachází nad říčkou Klejnárkou uprostřed rozlehlé návsi obce Jakub (nyní část obce Církvice). Kostel vysvětil 19. 11. 1165 Daniel XIII., biskup pražský, za osobní účasti krále Vladislava II. a královny Judity. Tyto údaje vyplývají z dochované zakládací listiny (tzv. autentiky), která byla objevena v r. 1846 při opravě kostela.

Za zakladatelku kostela je považována paní Marie se syny Slaviborem a Pavlem, pocházející ze Švábenic na střední Moravě. Paní Marie chtěla stavbou kostela pravděpodobně odčinit klatbu, která byla vynesena nad jejím mužem za vzpouru proti králi Vladislavovi II*. Architektonicky je nejvýznamnější exteriér kostela, jedná se o obdélnou loď s apsidálním závěrem a výrazně převýšenou věž na západním průčelí. Stavba je pozoruhodná zvláště svou jižní stranou, která je bohatě zdobena románskými plastikami. Tato pískovcová výzdoba představuje největší dochovaný soubor plastik z tohoto období na území ČR. Všechny reliéfy byly vytvořeny v rozmezí let 1150 – 65, nebyly však určeny pro kostel sv. Jakuba, ale pro nějakou větší stavbu.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio