V kraji je celkem 652 mostů. Silničáři jich loni opravili 18, další opravy plánují letos

12. leden 2021

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) loni ve Středočeském kraji kompletně opravilo nebo znovu postavilo a uvedlo do provozu 18 mostů. Na dalších sedmi mostech již pracuje, do provozu by se měly dostat letos.

Letos chce podnik zahájit rekonstrukci mostu pod dálnicí D10 u Staré Boleslavi, kde se bude postupně pracovat v pravém i levém jízdním pásu. Na Pražském okruhu plánuje zahájit demolici a stavbu nového mostu přes Chlumeckou ulici na Černém mostě v Praze 9. Na dálnici D5 se budou opravovat dva mosty na začátku dálnice u obce Chrášťany.

Opravovat se budou také mosty na silnicích prvních tříd. Rekonstrukce čeká například most na silnici číslo 66 v Příbrami. Na silnici číslo 19 v Počaplech bude současný most přes Mlýnský potok zbourán a stavebníci vybudují nový, opraví také most na I/4 přes Zbenický potok.

Nově postavený most přes dálnici D0 (nahradil původní již nevyhovující), který je součástí mimoúrovňové křižovatky Slivenec.

ŘSD nyní připravuje další dvě desítky rekonstrukcí mostů, minimálně u šesti z nich chce státní organizace zahájit opravy ještě letos.

V loňském roce ŘSD opravilo například tři mosty na silnici I/38 u Čáslavi na Kutnohorsku, opravu má za sebou také most u Kutrovic. Na silnici I/38 u Újezdu u Luštěnic na Mladoboleslavsku byl pak postaven zcela nový most, který nahradil ten původní. Nejvíce zahájení oprav mostů a jejich opětovného uvedení do provozu se v loňském roce odehrálo v Kolíně, kde se pracovalo na třech objektech.

K 1. červenci bylo ve Středočeském kraji ve správě ŘSD 652 mostů. Z tohoto počtu je jich 402 na dálnicích a 250 na silnicích prvních tříd. V druhé polovině roku 2020 se počet navýšil o mosty na nových úsecích silnic a dálnic, které byly v kraji uvedeny do provozu. Jde například o deset mostních objektů na novém úseku dálnice D6 mezi Novým Strašecím a Krušovicemi nebo čtyři na druhé dokončené části obchvatu Slaného.

zdroj: ČTK
Spustit audio