V Králíkách narazíte na Království sov. Mají tam Rozárku od Popelky i Hedviku Harryho Pottera

8. duben 2019
Česko – země neznámá

Království sov najdete v Pardubickém kraji v podorlických Králíkách, kde u rodinného domu manželů Podolských vznikla chovná stanice těchto zajímavých ptáků. Nejdřív to byl jenom koníček, ale protože postupem času přerostl ve velkého koně, zanechal Radek Podolský učitelování a začal se těmto krásným tvorům za pomoci manželky Petry věnovat naplno.

V prostorných voliérách je možné vidět prakticky všechny druhy evropských sov, které se nedají koupit, pouze vyměnit nebo odchovat. A to třeba i v obýváku u televize.

Nejmenší sovou, kterou u Podolských mají, je výreček nejmenší. Váží jen kolem 60 až 80 gramů. Žije na jižní Moravě, a protože je zčásti hmyzožravý, létá na zimu do teplých krajů a na jaře se vrací zpátky k nám, kde vyhnízdí. Úplně nejmenší sovu Evropy, kulíška nejmenšího, v Království sov zatím ještě nemají.

A pak je tady miláček pana Podolského - výr velký jménem Sam, který na něj na zavolání pokaždé vstřícně zahouká. Podle chovatele je teď Sam hodně zaměstnaný, protože má dobu toku a chystá pro svou družku důlek. Všechno hezky předpřipraví a potom ji bude lákat, aby do něj snesla vajíčko.

Výr velký

V další voliéře čeká puštík obecný, odchované mládě. Samička totiž seděla na vejcích v dutině stromu, ale několik dní nevylétala ven. Když pak majitelé do dutiny nahlédli, našli tam už umírající matku a čtyři vajíčka. Vzali je tedy, dali do líhně a z jednoho z nich se vylíhlo mládě. A tak pak v obýváku u televize odchovali kluka Rozárka, jak mu u Podolských říkají, protože je to prostě sovička z filmu Tři oříšky pro Popelku.

Další tmavou sovou je v Království sov sova pálená, která žije v teplých krajinách Španělska a Afriky, díky čemuž je úplně jiná než naše sova středoevropská. Když se na ni člověk dívá, má pocit, že jí nejsou vidět oči. Ale ona přitom vidí. Má místo očí dvoumilimetrovou škvírku, což je její obrana před tím, aby ji někdo spatřil.

Velký zájem, hlavně z řad dětí, je v Království sov o sněžnou sovu Harryho Pottera. A dozví se tu o ní i jednu zajímavost. Nejen, že je samička větší než samec, ale je i jinak zbarvená. Zatímco samec je celý bílý, samice je černobíle pruhovaná. A z toho plyne, že sova Harryho Pottera nebyla Hedvika ale vlastně Hedvík.

Manželé Podolští mají ve své chovné stanici téměř všechny sovy z Evropy, ale některé jim přece jen ještě chybí. A ty by si pan Podolský přál získat. Chtěl by výra afrického, tedy toho vůbec největšího, a také výra mléčného. Ale to je teprve budoucnost.

www.kralovstvisov.eu

autor: BAL
Spustit audio