V Krásném lese můžete nahlédnout do Grizzlochova mlýna. Jeho majitelé vám ukážou dochované zařízení

1. prosinec 2022

V Krásném lese v Krušných horách stojí hrázděné stavení bývalého vodního mlýna. V roce 2016 se do něj nastěhovali Renata Šoltová a Standa Grizzly Číhal. Ke své radosti zjistili, že ve stavení se nachází kompletní mlýnské zařízení. A ochotně ho ukazují kolemjdoucím turistům. V plánu mají i znovu roztočit mlýnské kolo.

A kde se vzal název Grizzlochův mlýn? Když se ho noví majitelé ujali, hledali pro něj název. V historii mlýna objevili mnoho jmen mlynářů, ale žádného z nich nechtěli urazit tím, že by jeho jméno nepoužili. „Mému muži se od mládí přezdívá Grizzly, proto jsme se malou přesmyčkou rozhodli pro název Grizzlochův mlýn,“ vysvětluje s úsměvem Renata Šoltová.

V průběhu rekonstrukce stavení objevili majitelé například kuthan, nádobu používanou v černé kuchyni nebo mlecí kámen, který drží jeden pilíř černé kuchyně a který je důkazem, že mlýn existoval už v 16. století. Ke stavení patří i permakulturní zahrada s domečkem z živých vrbiček.

Kuthan slepený z nalezených střípků ukazuje Renata Šoltová

Růžovošedé hrázděné stavení se zelenými okenicemi obývají manželé trvale. A protože se ve stavení dochovalo veškeré mlýnské zařízení, rádi svým mlýnem provedou zvídavé turisty. Do budoucna plánují dokonce opět roztočit mlýnské kolo. „Alespoň v úterý ve dvě a v neděli ve tři, i když už nebude mlít obilí,“ těší se na splnění svého snu Standa Grizzly Číhal v Krásném lese.

Spustit audio