V Krušlově mají vyřezávaný a malovaný včelín, který pojme až 70 včelstev

14. únor 2014
Česko – země neznámá

Krušlov je malá obec na Strakonicku, kde žije jen pár desítek obyvatel. A zhruba tři čtvrtě milionu včel. Krušlov se totiž chlubí největším včelínem v České republice.

Včelín začal budovat místní včelař a řezbář Josef Mach v roce 1948, který mu vtiskl podobu malé usedlosti. Včelín obsahuje 65 výtvarně zpracovaných úlů: některé vyřezávané mají podobu vesnických chalup, jiné jsou malované pestrými barvami. Interiéry včelína Josef Mach vyzdobil nespočetnými řezbami připomínajícími osobnosti včelařství, místa z okolí i památky naší vlasti.

Dřevěné včelky lemují zrcadlo, posedávají na obrazech či hodinách, včelí společenství najdeme i na okenních parapetech, stolku a židlích. A celou stavbu pokrývají rýmovaná hesla vesnického umělce: „Šetrností, pílí docházíme k cíli“ či třeba „Pracuj a spoř, a jako my i ty také tvoř“.

Machův vyřezávaný, malovaný včelín s řezbářskou výzdobou interiérů navštívilo v minulosti mnoho lidí nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Autor se o stavbu staral a vylepšoval ji po dobu šedesáti let, až do roku 2008, kdy zemřel.

Objekt, který po sobě zanechal, i když není památkou, má nesporně kulturní hodnotu, kterou je nutno zachovat pro další generace. Proto vzniklo občanské sdružení Krušlovský včelín, které se o stavbu stará. Na včely dbá Daniel Havlík. Za pomoci dotace z Programu rozvoje venkova, mnoha jednotlivých dárců, včelařských spolků a dobrovolníků se podařilo včelín opravit, dát mu novou střechu a vrátit bývalý lesk.

Daniel Havlík z OS Krušlovský včelín

Nyní se sdružení soustředí na zajištění prostředků na restaurování dřevořezeb, kterých je na 200 kusů. Ty postupně vrací do interiérů včelína.

Krušlovský včelín Josefa Macha je zasazen do krásné přírody a jistě stojí za zhlédnutí. Můžete k němu dojet autem, ale i autobusem - ten zastavuje ve všední dny přímo v Krušlově na návsi, odkud je to asi 200 metrů ke včelínu. Navštívit ho můžete kdykoli během roku po telefonické dohodě na čísle 388 423 616.


Zvětšit mapu

autor: Filip Černý
Spustit audio