V Kutné Hoře budou opět zvonit Michal a Ludvík. Zvony byly na opravě v nizozemském Astenu

7. říjen 2022 16:30

Oba zvony vyzvedl jeřáb do zvonice věže bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře hned po jejich návratu. V dalších týdnech jsou plánovány dokončovací práce a osazení ve zvonových stolicích.

Opětovného rozeznění zvonů se obyvatelé a návštěvníci Kutné Hory dočkají nejspíš koncem října. Michal a Ludvík se připojí k nejmenšímu zvonu Barbora, který je po celou dobu v provozu, a k novému zvonu Jakub Maria, jenž od roku 2017 visí ve věži kostela svatého Jakuba. Lidé tak poprvé uslyší zvonit všechny čtyři kutnohorské zvony společně a budou moci ocenit jejich harmonický souzvuk.

Zvony Ludvík a Michal mají za sebou náročné restaurátorské práce, které vedl zvonař Petr Rudolf Manoušek. Michal z roku 1493 má průměr 149,5 centimetru a váží 2,4 tuny. Čtyřtunový Ludvík má průměr 184,5 centimetru, zvonaři ho ulili v roce 1510. U obou odborníci v roce 2018 zjistili závady - u Michala vytlučení zvonového věnce a u Ludvíka trhlinu na těle zvonu. Od té doby se odmlčely.

Farnost, která je jejich vlastníkem, opravu financovala s pomocí veřejné sbírky a dotací. Původně byly náklady na obnovu obou zvonů vyčísleny na 1,2 milionu korun, po zjištění skutečného stavu většího zvonu však stouply na více než 1,9 milionu Kč.

Farnost na obnovu získala dotace od Středočeského kraje a Kutné Hory v celkové výši 911.000 Kč. Ve veřejné sbírce se k dnešnímu dni podařilo vybrat téměř 690.000 Kč. Sbírka stále trvá a lidé do ní mohou přispět v chrámu svaté Barbory nebo poukázáním libovolné částky na transparentní účet.

autor: Radek Duchoň | zdroje: ČTK , Středočeský kraj - Krajský úřad
Spustit audio

Související