V Kutné Hoře můžete potkat ledňáčka a raky. Poradí vám místní rodák Dalibor Dostál

17. únor 2018

Dalibor Dostál přivezl se svými kolegy do bývalého vojenského prostoru v Milovicích divoká zvířata. Zároveň je to ale Středočech jako poleno, jeho rodným městem je Kutná Hora. A zná tam každý kout.

Dalibor se v Kutné Hoře narodil a žije tu dodnes. Ve městě, které patří k největším lákadlům pro turisty, najdete spoustu krásných památek – chrám svaté Barbory, Jezuitskou kolej, kostnici v Sedlci, nebo třeba rodný dům Mikuláše Dačického.

Některá místa ale turisté často míjí. A to je prý velká škoda. Pokud se budete držet jen hlavní turistické trasy, minete třeba důl. „Procházíte podzemím přesně v místech, kde se dřív kutalo stříbro. Je to tam opravdu úzké, čas od času musí průvodci někoho vracet, protože se těmi místy neprotáhne každý,“ popisuje Dalibor Dostál.

Když se ho ale zeptáte na jeho nejoblíbenější místo v Kutné Hoře, zamíří ještě jinam - na královskou procházku. Místní prý tohle místo mají rádi, protože je blízko centra, ale přitom je tam klid.

„Cesta vás vede z centra takovým malebným údolím říčky Vrchlice. Na mapě je to jenom takový tenký zelený proužek s modrou čárou uprostřed. Ale i ten kousek stačil přírodě na to, aby se tam vrátili třeba ledňáčci nebo raci. Je to jedno z míst, které ukazuje, jak přírodě stačí skutečně málo, aby se začala sama obnovovat,“ vysvětluje Dalibor.

A kdo zná bývalého novináře, není překvapený, že i když jsme v Kutné Hoře, dostali jsme se skoro hned k přírodě. To je totiž jeho opravdová vášeň. Taky proto se před lety rozhodl, že do středních Čech postupně přiveze několik stád divokých zvířat – koně, zubry a pratury. A tohle téma se prostě nedalo v pořadu Tady to znám opomenout. Protože i tady, na pastvinách mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou, to Dalibor Dostál opravdu zná.

Dalibor Dostál, Pavel Vítek
autor: sap
Spustit audio