V Kutné Hoře zamkli kvůli Sametové revoluci gymnázium. Vedení školy tam nechtělo pustit delegaci studentů z Prahy

14. listopad 2019 09:10

Sametovou revolucí před třiceti lety žila nejen Praha, ale i menší města ve Středočeském kraji. V Kutné Hoře se o slovo hlásili především studenti a žáci učilišť. A došlo i na trhání stranických legitimací.

„Na 17. listopad si pamatuju docela přesně, protože jsem byl na školení cvičitelů turistiky, kde, jako tenkrát ve všem, byla nalejvárna marxismu a komunismu,“ vzpomíná na listopadové události roku 1989 zubní lékař Richard Klail, který v té době byl jedním ze studentů kutnohorského gymnázia.

„Hlavně si vzpomínám na pondělí, kdy mezi nás přišel místní funkcionář, ideologický tajemník pan Jílek. Přišel do sborovny a snažil se nás přesvědčit, že máme studentům vysvětlit, že ten zásah na Národní třídě byl oprávněný,“ připojuje další vzpomínku současný ředitel kutnohorského gymnázia Vladislav Slavíček, který byl tehdy třídním učitelem. Vzpomíná, jak vedení školy nechalo raději zamknout školu, aby zamezilo šíření informací. „Přijeli studenti z vysokých škol z Prahy a chtěli besedu v aule. Paní zástupkyně nejdříve zamkla školu a nechtěla je pustit dovnitř.“

Založení kutnohorské pobočky Občanského fóra proběhlo neformálně a bez legitimací, což potvrdil i redaktor dobového týdeníku Úder Vítězslav Hospes. Do ulic každým dnem vyráželo stále více lidí. Jedním z míst, kde se lidé scházeli, bylo Havlíčkovo náměstí. „Vzpomínám si, že byla tma,“ vysvětluje Vladislav Slavíček. „Každý měl pár minut proslovu. Viděl jsem tam i lidi, kteří trhali stranické legitimace, což bylo docela úsměvné.“

Generální stávka v Kutné Hoře začala v poledne a trvala dvě hodiny

Nejmasovější akcí v Kutné Hoře byla generální stávka 27. listopadu. Dochované archivní fotografie z Palackého náměstí zachytily desetitisícový dav. „Bylo vtipné, že ta samá tribuna, která se používala na prvomájové průvody, tak vyrostla na Palackého náměstí, a to náměstí bylo skutečně plné,“ popisuje listopadové události Richard Kail. „Na střeše vedle Sankturinovského domu sedělo pár lidí, kteří to pozorovali shora.“ Bouřlivou atmosféru v centru města zachytil i dokumentární film z cyklu Kutná Hora ve 20. století.

Spustit audio