V kutnohorské nemocnici by měla zůstat non-stop chirurgická ambulance. Záleží na dalším jednání se zdravotními pojišťovnami

22. únor 2019 15:57

Nemocnice v Kutné Hoře by dál měla mít nonstop chirurgickou ambulanci. Podle zjištění Českého rozhlasu se na tom dohodla pracovní skupina, která řeší budoucnost tohoto krajského zařízení. (nemocnice v Kutné Hoře totiž spadá pod nemocnici v Kolíně).

Jeho vedení zvažovalo, že omezí provoz akutní chirurgie kvůli nedostatku lékařů. Proti ale byla radnice. V jakém režimu bude v nemocnici fungovat lůžková chirurgie, záleží podle kraje na dohodě se zdravotními pojišťovnami. Jednání jsou plánovaná na příští týden.

„My přijdeme s konkrétním návrhem a pojišťovny nám řeknou, do jaké míry je to reálné,“ říká krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk z hnutí ANO.

Ambulance by měla dál fungovat nonstop. Od dubna ale bude muset provoz nejspíš dočasně omezený do doby, než vznikne nový chirurgický tým. Petr Geřábek pověřený vedením nemocnice si totiž stěžuje na nedostatek lékařů. „Plánujeme de facto dvousměnný provoz  - kdy např. do 22 hodin bude ambulance plně funkční, interní pojede dál a na té chirurgické se domluvíme se záchrankou, aby pacienty vozila do Kolína,“ nastínil možné řešení Geřábek.

autor: Michal Trnka
Spustit audio