V lednici ztvrdne, v horku zplesniví. Jak uchovávat chléb?

14. květen 2020

Nespočetné množství druhů, tvarů, velikostí a chutí chleba nabízejí pekaři v malých obchůdcích i supermarketech. Z bochníku chleba můžeme ukrajovat klidně několik dní. Ovšem jen v případě, že budeme chléb správně uchovávat. Skladovaný v utěrce a "chlebovce" při pokojové teplotě strávníka prý potěší i za týden.

Dřív se chlebem šetřilo a lidé si ho vážili. Pekli ho doma a schovávali třeba do peřin, aby nevysychal. A nebyl na očích hladovcům. Chléb se nikdy nevyhazoval. Ztvrdlý se zabalil do vlhké utěrky, rozmočil v polévce nebo bílé kávě. Pekl se jednou za 14 dní nebo za 3 týdny.

Bochník se nikdy nepokládal spodní kůrkou nahoru, protože by se v domě všechno obrátilo naruby, jak se říkávalo. Chléb se musel krájet rovně, neboť „kdo se nesrovná s chlebem, ten se nesrovná ani s lidmi".

Chléb do lednice? Ne!

Pokud je chleba správně upečený, měl by vydržet minimálně týden. Během uchovávání samozřejmě stárne. Střída ztrácí elastičnost a drobí se. Uvolňuje se voda, chléb vysychá. Nejrychleji při teplotě 0 až 10°C, proto ho nikdy neskladujte v ledničce.

Při vysokých teplotách zase rychle zplesniví. Pekaři doporučují skladovat chléb při teplotě mezi 20 a 25°C, zabalený do čisté utěrky nebo plátna (aby mohl dýchat) a následně vložený do vhodné nádoby. Nejlépe do takzvané chlebovky. „Utěrku ale nejpozději po 3 dnech vyměňujte,“ radí Jaroslav Albrecht z Hostivařské pekárny v Praze. Nádobu na chléb je nutné pravidelně čistit, třeba dezinfikovat octovým roztokem.

Utěrku i do igelitky

Někdo skladuje chléb v igelitové tašce, i to je množné, ovšem než ho do té tašky uložíte, zabalte ho také do utěrky. Teplý nebo vlažný chléb nechte před uložením vychladnout na čistém, vzdušném a větratelném místě.

Chléb vždy uchovávejte v plátně (v utěrce) a tu po 3 dnech měňte

Plátky chleba krájejte bezprostředně před spotřebou. Správný nůž na chléb má být zoubkovaný, s dostatečně tenkým ostřím, protože se krájí řezáním, nikoliv tlačením na chleba.

Jak chléb zmrazovat

Stárnutí chleba lze zastavit zmrazením v umělohmotném obalu, ideálně při teplotách nižších než mínus 18 °C. Zmrazujte co nejčerstvější chléb, uchová si tak své vlastnosti po dobu několika týdnů až měsíců. „Z chleba, který máte doma už 4 dny, si raději udělejte topinky," směje se Jaroslav Albrecht. Lépe než celý bochník je zmrazit pět šest plátků, které je vhodné oddělit mikrotenovou folií. Rozmrazit pak můžete právě jen jednu porci.

Chléb rozmrazujte při pokojové teplotě (několik hodin) nebo během pár minut v mikrovlnné troubě.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.