V lesoparku Masarykovy sady v Doksech se ukrývají lesní bytosti. Spolu s dětským hřištěm a arboretem

7. březen 2019
Česko – země neznámá

Doksy na Českolipsku na severu Čech jsou jedním z nejznámějších letních rekreačních středisek u nás, a to především díky Máchovu jezeru. Doksy ovšem najdeme nejen v turistických průvodcích, ale i pod pohádkovým jménem Třeskoprsky v časopise Čtyřlístek. A v borovém lese tamních Masarykových sadů sídlí ještě další postavičky pro děti. Tentokrát jde o lesní bytosti - Kryšpína, Hejkala, Vílu či Skřítka.

Lesních bytostí je celkem sedm, ale přímo v lesoparku jich najdete pouze šest. Zrodily se při dřevosochařském sympoziu v roce 2011, roce který byl Mezinárodním rokem lesů. A v Doksech nezapomněli nejen na lesy, ale ani na jejich obyvatele, mezi které patří nejenom zvířata a rostliny, ale také nejrůznější lesní bytosti.

Ty žijí v našich lesích od nepaměti a vyprávěly si o nich už prabáby našich prababiček. V každém lese někdy žila či ještě žije nějaká kouzelná lesní bytůstka. Z místa, kde jsou lidé k přírodě zlí a pohrdají jí, se tyto kouzelné bytosti buď odstěhují, nebo se ukryjí a nikdo nemá možnost je spatřit.

Návrat lesních bytostí tak měl ukázat, že to s lesy a přírodou myslí v Doksech dobře. Některé z bytostí jsou vidět na první pohled. Třeba Víla hospodářka nebo Skřítek ze Slatinského vrchu. Ani Hejkal bázlivý se moc neskrývá, ale nalézt Kryšpína už vyžaduje víc pozornosti a hlavu obrácenou vzhůru. Sedí totiž na stromě a po houbařích prý hází šišky a za krk jim sype jehličí.

Každá z lesních bytostí má přitom svůj příběh. V korunách stromů se podařilo zadržet Smršť a přehlédnout se nedá Gilbert pařezník známý jako Pentličkový muž. Až si na něj uvážete stužku pro splnění přání, vydejte se z lesoparku Masarykovy sady k Máchovu jezeru. Cestou potkáte sedmou postavičku lesních pověstí – Zeleného Muže, který je vládcem lesa. Sice vypadá hrozivě, ale straší jen zlé lidi. Dobrým lidem prý naopak pomáhá.

Smršť v detailu

Kromě lesních bytostí najdete v Masarykových sadech i hřiště, kde si mohou děti i dospělí procvičit a vyzkoušet svou fyzickou kondici. V lesoparku, ve kterém převládá borovice lesní, je zároveň i arboretum s dvacítkou druhů borovic z celého světa. Lesopark Masarykovy sady v severočeských Doksech je volně přístupný a nachází se mezi Továrním vrchem a Bílým kamenem v trojúhelníku ohraničeném železnicí a ulicemi Mimoňská a Nerudova.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.