V letohrádku Portheimka na Smíchově žila hvězda barokní architektury

Barokní letohrádek Portheimku na Smíchově vystavěl ve dvacátých letech 18. století architekt Kilián Ignác Dientzenhofer pro sebe a svou rodinu. Patrový objekt, po stranách zakončený pavilony, zdobí štuky a barokní plastiky. Například dvojice bust symbolizujících Den a Noc. V současnosti v letohrádku funguje muzeum skla a kavárna.

V patře budovy se dochoval mramorový sál, jehož stropy pokryl alegorickou freskou stavitelův dobrý přítel a kmotr jeho dětí Václav Vavřinec Reiner. Koncem padesátých let 18. století se majiteli letohrádku stali příslušníci rodu Buquoyů, kteří v původní zahradě založili rokokový park a k letohrádku přistavěli boční křídla. To jižní bylo odbouráno při stavbě sousedního kostela.

Později rezidenci koupila průmyslnická rodina Porgesova z Portheimu, po nichž je objekt dodnes pojmenován. Na zahradě založila továrnu na výrobu kartounu (speciální bavlněné tkaniny), jež patřila k nejvýznamnějším podnikům svého druhu v rakouském císařství. Za Porgesů se v mramorovém sále konávaly večery komorní hudby, kde své hudební nadání předvedl i mladý Antonín Dvořák. V držení rodiny zůstala Portheimka až do čtyřicátých let 20. století, kdy byla zestátněna. Později byla zařazena mezi památkově chráněné objekty a začala sloužit jako galerie.

Původní majitel Portheimky, ikona barokní architektury, Kilián Ignác Dientzenhofer, se narodil v Praze 1. září před 330 lety. Je autorem četných církevních, stejně jako některých světských staveb v Praze i na dalších místech republiky. U příležitosti výročí jeho narození pořádá Spolek Malostranský hřbitov (ve spolupráci s dalšími institucemi) 18. září 2019 od 9,30 hodin v Tereziánském sále břevnovského kláštera sympozium s bohatým programem plným přednášek „velkých jmen“. Podrobnosti na www.malostranskyhrbitov.cz.

Spustit audio