V Libiši u Neratovic nacvičovali únik čpavku ze Spolany. Řešili ale i následky bouřek

28. květen 2014

Záchranáři dnes při cvičení společně s policisty a starosty obcí řešili, co by se mohlo stát, kdyby z neratovické Spolany unikl čpavek. Sirény ohlašující začátek akce se ale rozezněly o čtyři hodiny později, než bylo původně v plánu. Hasiči v operačním středisku museli dát přednost tomu, co se v kraji dělo reálně - řešili sesuvy půdy a protržení hráze rybníka na Příbramsku.

„Právě proběhla zkouška sirén. Jedná se o prověřovací cvičení,“ informovali obyvatele v místním rozhlase zaměstnankyně radnice v Libiši nedaleko Neratovic i starosta Zdeněk Mráz z ODS.

Cvičení se kvůli nedaleké chemické továrně Spolana a řece Labe koná pravidelně. „Loni byla povodeň, tak jsme si to vyzkoušeli natvrdo. Cvičení by mělo zkontrolovat funkčnost a propojení systému. Myslím si, že v Libiši, kde máme za zády chemickou továrnu, je systém potřeba prověřovat,“ říká starosta Zdeněk Mráz.

Libiš má vedle obecního rozhlasu i jednu zvláštnost. „Obec je pro tyto případy zabezpečena bezdrátovým rozhlasem. V každé domácnosti je přijímač, který mají lidi neustále zapnutý a veškerá hlášení, která jdou z obce, se můžou hlásit přímo nebo se namluví a hlásí se v podvečerních hodinách, kdy jsou všichni doma, aby to všichni slyšeli,“ vysvětluje starosta.

Kdyby doopravdy došlo k úniku čpavku nebo jiné nebezpečné látky, vedení obce by využilo obecní rozhlas i zmiňovaný bezdrátový rozhlas rozvedený do domácností.

„Navíc jsme ještě do domácností dávali příručky při havárii, kde jsou přesně popsané činnosti, jak se mají lidé zachovat – neotevírat okna, nevětrat,“ dodává Mráz.

Kdo je připraven...

Lidé z pěti obcí, kde se dnes únik čpavku trénoval, podobná cvičení vítají. Stejně jako dlouholetý obyvatel Libiše. „Hasiči jsou potřební. Myslím si, že to cvičení určitý význam má,“ potvrzuje.

Podle Romana Veltruského z Hasičského záchranného sboru ve středních Čechách je cílem cvičení sladit práci záchranářů, starostů obcí i policistů.

„Hlídky Policie ČR se rozmístí na uzavírkách komunikací. Poté, co operační důstojník toto provede, požádá hlídky, až dojedou na místo, aby nahlásily svoji pozici, a zapíše dojezdové časy,“ popisuje.

Cvičení museli záchranáři o několik hodin odložit. Hasiči na operačním středisku totiž museli dát přednost sesuvům půdy a protržení hráze rybníka na Příbramsku.

autoři: sib , duch
Spustit audio