V Lidicích zpívaly děti dětem, těm lidickým

12. červen 2022 06:40

10. června 2022 uplynulo 80 let od vyhlazení Lidic. Na nádvoří muzea Památníku Lidice se konalo několik vzpomínkových a dalších tradičních akcí. Například nesoutěžní přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice.

Na přehlídce vystoupily dětské pěvecké sbory ze 14 krajů České republiky. Po slavnostním zahájení přehlídky všechny děti společně s Monikou Absolonovou zazpívaly státní hymnu.

Přes 500 dětí společně s Monikou Absolonovou zazpívalo státní hymnu

Hostem přehlídky byl kladenský sbor Chorus Carolinus pod vedením sbormistra Karla Procházky. Středočeský kraj zastupoval sbor Perličky z Rakovníka se sbormistryní Barborou Polánkovou.

Večer se konal tradiční Děkovný koncert Pro Lidice, za doprovodu Ústřední hudby Armády České republiky vystoupili 4TENOŘI (Pavel Vítek, Marián Vojtko, Jan Kříž a Michal Bragagnolo), Monika Absolonová a Dáša Zázvůrková. Večerem provedl moderátor Václav Žmolík.

Čtěte také

Představen byl virtuální 3D model obce Lidice. Návštěvníci společně s organizátory rozsvítili svíčky na místech, kde stávala původní lidická stavení.

Pokud se do Lidic přijedete podívat, na pietním území uvidíte Sousoší dětí, Hrob mužů, základy kostela, školy, Starý hřbitov nebo Růžový sad. Ten byl osázen v červnu 1955 mezi dřívějšími a nově založenými Lidicemi. Rostou tu tisíce růžových keřů 240 odrůd.

Růžový sad

Před 7 lety Růžový sad obdržel titul Rekord roku za největší počet růžových keřů v jednom sadu. Světová federace růžových společenství mu udělila nejvyšší možné ocenění, Award of Garden Excellence, díky němuž se stal jedním z nejvýznamnějších růžových sadů na světě.

Spustit audio