V Lomnici nad Popelkou můžete vystoupat na skokanský můstek. Nahoře vás čeká vyhlídka ve tvaru číše

13. leden 2023

V Libereckém kraji se nacházejí desítky rozhleden a vyhlídkových věží. Ty nejstarší jsou z konce 19. století, ty nejnovější vznikly teprve nedávno. Jako vyhlídkové plošiny jsou využívány telekomunikační věže, ale i méně tradiční stavby. Třeba skokanský můstek v areálu V Popelkách v Lomnici nad Popelkou, jehož vrchol má podobu číše a ochoz vyhlídkového patra má průměr 14 metrů.

První velký skokanský můstek byl dokončen v roce 1951, kdy začalo budování současného lyžařského areálu. Původní dřevěná věž musela být v šedesátých letech stržena a nahrazena ocelovou konstrukcí. „Když jsme připravovali v roce 2005 další rekonstrukci, zrodila se myšlenka udělat tam při té příležitosti rozhlednu, protože lidé na nájezdovou věž stejně lezli a rozhlíželi se z ní po kraji,“ přibližuje zrod netradiční vyhlídky manažer Lyžařského sportovního klubu Lomnice nad Popelkou Stanislav Dlouhý.

Myšlenku pak realizoval architekt Jaromír Stránský. Vyhlídkový ochoz umístil nad nástupní skokanské lavičky. Původní návrh měl tvar glóbu potaženého hustou sítí, to ale staticky nevyhovovalo. Konstrukce tak nakonec dostala tvar číše, tvořena je ocelovými profily, které umožňují proudění vzduchu i při poryvech větru. Nájezdová věž s rozhlednou získala Cenu sympatie občanů v soutěži stavba roku Libereckého kraje 2007.

Vzdušnost konstrukce včetně průhledných schodů může u někoho budit obavy při výstupu vzhůru, ale stačí se jen nedívat pod sebe a nahoru vystoupáte stejně snadno jako desetileté děti, které na můstku trénují. Začínal tu i reprezentant Roman Koudelka.

Výhled na Krkonoše

Odměnou za výstup vám pak bude zajímavý výhled. Z výšky 618 metrů nad mořem je vidět od Zvičiny přes Kumburk, krkonošské velikány jako Černá hora či Sněžka, dále do Jizerských hor, na Kozákov i Ještěd, v dáli je pak Ralsko a také Český ráj včetně Trosek.

Vyhlídková věž na skokanském můstku v Lomnici nad Popelkou je volně přístupná. Z doskočiště je ale nahoru na ochoz ve výšce 28 metrů nad zemí nutné překonat více než 300 schodů, přičemž převýšení je celkem 78 metrů. Chce to tedy nejen odvahu, ale i kondici. Do lyžařského areálu V Popelkách můžete přijet autem nebo přijít pěšky z centra Lomnice nad Popelkou po asi 2,5 kilometru dlouhé žluté a zelené turistické stezce.

Zdola na rozhlednu je nutné vystoupat přes 300 schodů
Spustit audio