V Loučni si připomínají 205 let staré události, kdy se vojska připravovala na Bitvu národů proti Napoleonovi

23. září 2018 07:31

Boje historických vojsk u zámku Loučeň na Nymbursku připomněly 205. výročí tzv. bitvy národů. Program Napoleonských slavností tam pokračuje i dnes. Celkem se zapojilo na 170 účinkujících, z toho na 130 vojáků reprezentujících ruskou, rakouskou, pruskou a francouzskou armádu.

Zámecký park se doslova proměnil ve vojenské ležení.  Akce je inspirována skutečnými historickými událostmi. V roce 1813 se na loučenském zámku u knížete generála Maxmiliána Josefa Thurn Taxise sešli rakouský císař František, jeho bratr Ferdinand Toskánský, ruský carevič Konstantin a kníže Karel I. Filip Schwarzenberg se svými vojsky, aby společně doladili taktiku boje bitvy u Lipska.

Napoleonské dny na zámku Loučeň

Jednalo se o rozhodující bitvu přezdívanou též "Bitva národů", ve které byl spojeneckými vojsky poražen francouzský císař Napoleon Bonaparte.

Napoleonské dny na zámku Loučeň

Celkem se zapojilo na 170 účinkujících, z toho na 130 vojáků reprezentujících ruskou, rakouskou, pruskou a francouzskou armádu.

Napoleonské dny na zámku Loučeň

Slavnosti začaly už v pátek, v sobotu vyvrcholily ukázkou bitvy s útokem jezdectva a dělostřelectvem. Velkou část účinkujících spojuje značka Napoleonika, kromě vojenské stránky bitvy představují i další dobové dění. Návštěvníci tak například mohli nahlédnout do polní kuchyně, lazaretu či mezi markytánky, poslechli si také dobové bubeníky.

I dnes je od 11 hodin naplánována bitva. "Návštěvníky by také mohla zajímat módní přehlídka, která je z období začátku 19. století," uvedl loučeňský kastelán Vratislav Zákoutský. Nedělní přehlídka má začínat v 13:30. Celkem pořadatelé očekávají návštěvnost kolem 1500 lidí.

 

Spustit audio