V Lysé nad Labem hořela výrobní hala výrobce kovového nábytku. Podle majitele je škoda 100 milionů korun

15. říjen 2018 20:22

AKTUALIZUJEME V Lysé nad Labem na Nymbursku hořela od pondělního večera hala společnosti Kovona, která vyrábí kovový nábytek. Hasiči vyhlásili druhý a posléze třetí stupeň poplachu ze čtyř možných, s plameny bojovaly v noci desítky hasičů. Podle odhadů majitele, který byl na místě, způsobil požár škodu více než 100 milionů korun. 

„Už z prvotního hlášení bylo zřejmé, že jde o požár většího rozsahu, proto operační důstojník rozhodl o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. Jako první dorazila k požáru místní jednotka sboru dobrovolných hasičů Lysá nad Labem. V té době už byla výrobní hala o půdorysu cca 100 x 100 metrů požárem zcela zasažena a plameny začínaly ohrožovat okolní budovy. K místu postupně zamířilo přes dvacet jednotek hasičů,“ popsal počátky zásahu mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Požár výrobní haly Lysá nad Labem 15. října 2018

Celkem se k požáru sjelo přes sto hasičů s pětadvaceti cisternovými automobilovými stříkačkami a pěti automobilovými žebříky a plošinami a v na Labi v místní části Litol bylo zřízeno několik čerpacích stanovišť, odkud se voda na požářiště vozila kyvadlově.

Požár výrobní haly Lysá nad Labem 15. října 2018

„Po celou dobu zásahu bylo Chemickou laboratoří Kamenice monitorováno ovzduší. Krátce před čtvrtou hodinou ranní pak byl poplachový stupeň snížen na první úroveň a na místě zůstaly už jen tři profesionální a dvě dobrovolné jednotky, které neustále vyhledávaly a dohašovaly skrytá ohniska,“ dodal mluvčí.

Požár výrobní haly Lysá nad Labem 15. října 2018

Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, kterého se zúčastní i vyšetřovací skupina GŘ HZS ČR a kriminální policie. Škoda vzniklá požárem byla po konzultaci s majitelem firmy předběžně vyčíslena na 100 milionů korun. Celá událost se obešla bez zranění.

Požár výrobní haly Lysá nad Labem 15. října 2018

Společnost Kovona byla založena v roce 1913, v roce 2017 zaměstnávala asi 150 lidí. Vyrábí například kovové šatní skříně, kartotéky, archivační skříně, stoly nebo police. Firma svůj nábytek také vyváží například do Německa, Francie, Belgie, skandinávských zemí nebo do Španělska, uvádí Kovona na svém webu.

autoři: ČTK , Von
Spustit audio