V metru na Pražského povstání je porouchaný eskalátor, oprava může trvat až tři týdny

4. červenec 2019 09:26

Jeden ze tří eskalátorů ve stanici metra Pražského povstání je od čtvrtečního rána mimo provoz kvůli technické závadě. Cestující, kteří do metra přichází, jsou proto posíláni oklikou. Vystupujících se porucha netýká. Oprava potrvá zhruba tři týdny. 

Mluvčí podniku Aneta Řehková sdělila, že se u eskalátoru poškodila hlavní hřídel a oprava potrvá odhadem tři týdny.

„Došlo k poškození hlavní hřídele. Víc budeme vědět po rozebrání, což teď dělat nebudeme, nebylo by kde vybudovat zábor. Prvotní odhad opravy je tři týdny,“ uvedla Řehková.

Příchod do stanice je umožněn po pevném schodišti poblíž křižovatky náměstí Hrdinů a ulice Na Pankráci. Většina příchozích přijíždí náhradním autobusem XC a ke vstupu do metra budou muset jít zhruba o 100 metrů dál, než bylo dosud zvykem. Lidé, kteří z metra vystupují, jedou dvěma funkčními eskalátory.

Před vstupem do metra je od čtvrtečního rána několik informátorů ve žlutých vestách, kteří příchozí posílají do vestibulu metra oklikou. Je značena oranžovými šipkami na chodníku. 

Výměna pražců

Metro na lince C mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov nejede kvůli výměně pražců od soboty a mimo provoz bude do soboty 6. července. Ve čtvrtek je tedy poslední pracovní den výluky. V první všední den výluky lidé zcela zaplnili stanici tak, že načas musel být omezen provoz metra a vstup do stanice byl uzavřen.

Náporu lidí přestala stačit kapacita stanice kolem 09.00, na výstup čekali cestující až 20 minut. Situace se zklidnila poté, co dopravní podnik oddělil výstupní a nástupní prostor vestibulu metra páskami. Problémy totiž vznikaly zejména tím, že se promíchali nastupující a vystupující a prostor ucpali.

Výstup ze stanice metra Pražského povstání
autor: Radek Duchoň | zdroj: ČTK
Spustit audio