V Mladé Boleslavi se soutěžilo o nejlepší dětskou píseň

13. listopad 2011

V Mladé Boleslavi se konal už 38. ročník Dětské noty. Jedná se o tradiční festival autorů dětských písní.

O přízeň poroty i diváků se i letos ucházelo deset finálových písní. V porotě nechyběl ani hlavní host soutěže - mladá a úspěšná zpěvačka Debbie, kterou mnozí znají ze soutěže Česko-Slovenská Superstar.

0:00
/
0:00

Porota to neměla jednoduché, přesto vítěze zvolit musela. Nejvíce se líbila skladba Koťátka od Martina Kučery. Jeho skladba zaujala nejen porotu, ale také jasně zvítězila u publika. Na druhém místě skončila písnička Lítání od Markéty Amerighi a třetí pozice patří Adamovi Koubkovi a jeho Fantazii.

Zajímavostí bylo, že se do desítky nejlepších písní probojoval teprve devítiletý Vojtěch Borusík z Berouna. Ten se svojí skladbou "Indiáni" všechny přesvědčil, že o něm v hudebním světe ještě uslyšíme.

„Když jsem se dozvěděl, že jsem byl vybrán mezi deset nejlepších skladeb, byl jsem opravdu velmi překvapený a nemohl jsem tomu věřit! Moc se mi tady dneska v Mladé Boleslavi líbilo a přihlásím se se svojí skladbou i příští rok,“ prozradil Vojta Borusík.

Autor vítězné písničky Koťatka Martin Kučera

Letos se přihlásilo do soutěže celkem 49 autorů s 56 písničkami. Kromě zpěvačky Debbie do ní usedli hudební producent Armin Effenberger, česká jazzová pianistka a skladatelka Beata Hlavenková, hudební skladatel, textař, zpěvák, pianista a hudební pedagog Jiří "Šlupka" Svěrák a za město Mladá Boleslav náměstek primátora Daniel Marek: „Velice si vážíme pana Klipce a patří mu velký dík za to, že organizuje Dětskou notu a věnuje se práci s dětmi,“ řekl náměstek primátora na tiskové konferenci.

Tématem letošního ročníku je cirkus. „Cirkus PAPRSEK tak vypsal konkurs pro světové turné. Publikum, které bude rozděleno na věhlasné cirkusy Banana, Bambule, Jumbo a Tyrkus, se tak zapojí do výběrového konkurzu přímo na podiu,“ řekl Milan Klipec, zakladatel DĚTSKÉ NOTY. „Moc děkuji firmě ŠKO-ENERGO a městu Mladá Boleslav za podporu. Bez sponzorů bychom rozhodně takovou akci pro děti nemohli uspořádat,“ dodal.

Organizátoři si tradičně připravili řadu zajímavých novinek. Poprvé v historii Dětské noty píší scénář noví mladí autoři Robin Král a Helena Kebrtová. Zejména Robin Král (vítěz posledního ročníku Dětské noty spolu s autorem hudby p. Pazourem) je vynikající talentovaný autor, jehož potence je v odborných kruzích přirovnávána k Jiřímu Suchému.

Vyhlašovatelem soutěže je občanské sdružení Paprsek za podpory města Mladá Boleslav, společnosti ŠKO-ENERGO a Škoda Auto Muzea. V letošním roce byli dalšími partnery festivalu OSA, Nadace Život Umělce a Nadace Český hudební fond.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio