V Mladé Boleslavi vznikla virtuální učebna. Výuka anatomie je díky tomu efektivnější a zábavnější

17. říjen 2019 18:30

Střední zdravotnická a Vyšší odborná škola zdravotnická v Mladé Boleslavi využívá virtuální učebnu. Díky aplikaci Human Anatomy je studium pro studenty zajímavější než za použití papírových modelů a řezů v atlasech lidského těla.

Učitelka Radka Benešová právě zaučuje nováčky. „Naši žáci se nově učí pracovat s anatomickými virtuálními brýlemi, které používáme hlavně pro výuku somatologie, tedy tělovědy. Vidí tam všechny systémy, například trávicí systém,“ vysvětluje Radka Benešová. „ Teď se právě dívají na kosti a snaží se pochopit, jak se jmenují česky nebo latinsky.“

Tato učebna se od ostatních učeben příliš neliší. Na lavicích leží velké černé brýle. Díky nim uvidíte lidský mozek nebo kostru, kterou si můžete různě natáčet nebo přibližovat.

„My jsme nesmírně šťastní, že se nám podařilo zapojit do tohoto projektu, protože v první fázi, která začala minulý rok v září, byly v celé České republice otevřeny pouze dvě učebny s virtuální realitou, a to v Šumperku a v Mladé Boleslavi. Letos v září došlo k otevření další učebny, a to v Karlových Varech,“ vysvětluje ředitelka Střední zdravotnické a Vyšší odborné školy zdravotnické v Mladé Boleslavi Lucie Laurýnová.

Škola díky projektu Virtual Medicine získala 16 setů speciálních brýlí, televizi a vyučující prošli školením, jak ve virtuální učebně vyučovat. Vyučující může to, co je vidět v brýlích, promítnout i na obrazovku. Studenty výuka za pomoci moderních technologií baví. „Umím si lépe představit jednotlivé orgány a části lidského těla a můžu se kouknout i do průřezu,“ pochvaluje si výuku ve virtuální učebně studentka Míla Melničuková.

Brýle studentů a brýle pedagoga mohou být propojené. Studentům se tak zobrazuje to, o čem učitel hovoří
Když si brýle nasadíte na hlavu, zjistíte, že je to opravdu zábavné. Člověk má pocit, že se ani neučí, ale spíš hraje nějakou počítačovou hru. Za vznikem virtuální učebny stojí dva slovenští studenti, kteří hledali způsob, jak zjednodušit studium anatomie. Jejich aplikaci teď využívají studenti po celém světě.

Spustit audio