V Mladé Boleslavi zavře poslední školka pro veřejnost

24. březen 2020

V Mladé Boleslavi zůstane od středy zavřená i mateřská škola Pampeliška, poslední školka, do které mohli rodiče dávat své děti. V provozu bude jen MŠ Stonožka.

V provozu bude jen MŠ Stonožka na šesté základní škole, která je pro děti do deseti let, jejichž rodiče jsou zaměstnanci například bezpečnostních sborů, policie nebo poskytovatelů zdravotních služeb, uvedla mluvčí magistrátu Šárka Charousková.

Uzavření školek souvisí s nynější epidemií koronaviru. Vláda uzavřela hned na začátku koronavirové krize všechny typy škol s výjimkou mateřských.

Mnohá města a jiní zřizovatelé ale postupně začali provoz školek omezovat či ukončovat. Mladá Boleslav začala provoz školek omezovat po zastavení výroby v automobilce Škoda Auto. Nejdříve zavřela sedm školek, v provozu jich zůstalo pět. Následně se uzavřela další zařízení a pro děti zůstaly k dispozici jen dvě školky, Pampeliška se ale od středy také uzavře.

"Hlavním důvodem je malý zájem ze stany rodičů, kteří si děti z pochopitelných důvodů raději nechávají doma," uvedla Charousková.

Výrobní linky Škody Auto se v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí zastavily ve středu ve 22:00. Na pracoviště by se zaměstnanci mohli vrátit v pondělí 6. dubna ráno. Zaměstnanci Škoda Auto budou od 18. března do 29. března dostávat 70 procent platu, poté 75 procent.

Provoz školek omezila i další středočeská města, například Kladno, Kolín, nebo Příbram.

Spustit audio