V mladoboleslavském Fokusu pomáhají lidé s vlastní zkušeností s duševní nemocí. Mají důvěru pacientů

5. září 2021, aktualizováno

Fokus je sdružení pro péči o duševně nemocné s téměř třicetiletou tradicí, poskytuje služby vážně dlouhodobě nemocným. Od psychologické ambulance, přes podporované zaměstnání, až po chráněné bydlení. Cíl všech aktivit je společný: minimalizovat potřebu opakované hospitalizace. Už osm let se pověstné světlo na konci tunelu klientům Fokusu snaží ukázat také peer konzultanti.

Jsou to lidé, kteří mají zkušenost s duševním onemocněním i se zotavením, a teď jsou přínosem nejen pro další pacienty, ale i pro profesionály. Mají důvěru nemocných i odborníků, klíčová je v jejich působení empatie. „Peer konzultanti jsou zaměstnanci, většinou na částečný úvazek. Jsou experty prostřednictvím vlastní zkušenosti,“ říká Jan Stuchlík, odborný ředitel Fokusu Mladá Boleslav. Klientům i profesionálům dodávají optimizmus.

Pro Báru, která ve Fokusu působí jako peer konzultantka už šest let, byla nabídka této profese obrovskou motivací pro návrat do normálního života. Sama si prošla hospitalizací s diagnostikovanou paranoidní schizofrenií, která jí přinesla do života rozpad vztahů, ale i nemožnost začlenit se do běžného i pracovního života: „Jsem vděčná, že jsem nemusela jít rovnou na volný trh práce, to pro mě byla stresující představa,“ říká Bára. „Co se týče samotné práce s klienty, pochopila jsem, že je to i jejich zodpovědnost. Oni sami se musí rozhodnout, jak budou dále žít. A mě těší, že jim můžu nabízet možnosti.“

O činnost Fokusu se zajímá Nadační fond ŠKODA AUTO, mezi jehož hlavní priority patří vytvoření regionu bez bariér: „Sami nás oslovili a nabídli nám možnost předložit žádosti o grant do schématu Region bez bariér. Zpracovali jsme dva projekty. Jeden by nám měl umožnit výživové poradce pro naše klienty. Řada z nich trpí nadváhou. Druhý je projekt relaxačního víkendu pro rodinné příslušníky klientů, kteří občas potřebují takzvaně vypnout,“ dodává Jan Stuchlík.

Bližší informace o možnosti žádat o granty u tohoto nadačního fondu naleznete na www.nfsa.cz.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.