V mokřadu nedaleko Ostrolovského Újezdu na jihu Čech kvetou touto dobou tisíce bledulí

19. březen 2014
Česko – země neznámá

Ostrolovský Újezd na jihu Čech, dříve zvaný také Újezdec Ostrolov, leží na ostrohu nad říčkou Stropnicí. Do té se vlévá malý lesní potůček, který by nebyl ničím zajímavý, kdyby jeho břehy rok co rok neožívaly oslnivě bílou barvou květů bledulí jarních.

Bledule je původní středoevropský druh květiny z čeledi amarylkovitých. Protože jde i o oblíbenou zahradní květinu, můžeme se s ní setkat v současnosti prakticky všude v mírném pásu. U nás se přirozeně vyskytuje ve vlhkých lesích a na podmáčených loukách od nížin až po hory, hlavně v Čechách a na západní Moravě; v Karpatech je nepůvodní.

Na jihu Čech se nachází několik lokalit, označených jako přírodní památka, kde bledule odjakživa rostou ve velkém množství. Okolí Ostrolovského Újezdu patří mezi ně, chráněné je už od roku 1974.

Pokud byste tam vyrazili na výlet, nenechte si ujít ani samotnou vesnici. Nad řekou v ní již ve 14. století stával hrad vladyků z Újezdu. V husitských dobách byl prý hrad obýván jeptiškami, mezi nimiž údajně byla i sestra Jana Žižky. Když potom Jan Žižka hrad oblehl, vyhazovaly jeptišky z oken hradu do Stropnice peřiny. Když tím husity nezahnaly, vyskákaly do řeky. Tak o tom alespoň vypráví romantická pověst. Každopádně dodnes se v Ostrolovském Újezdě dochovala renesanční tvrz z 16. století.

Přírodní rezervace Ostrolovský Újezd III

K přírodní památce Ostrolovský Újezd nevede žádná značená cesta, přesto se dá dobře najít. Musíte se vydat nejlépe pěšky po nefrekventované silničce vedoucí na západ z obce. Přibližně po 600 metrech vpravo ústí na silnici lesní cesta, která tvoří hranici přírodní památky. Ta je označená cedulemi a červenými pruhy na stromech.

autor: Filip Černý
Spustit audio