V Mordové rokli u Milovic se vrátíte nejen do vojenské historie. Kolem kdysi přísně střeženého území teď vede naučná stezka

1. červenec 2018 12:06

Poblíž Milovic vzniká vojensko-historický skanzen Mordová rokle. Parta nadšenců vám ukáže, jak toto území vypadalo v době, kdy bylo přísně střežené. Kolem vojenských objektů z doby sovětské okupace teď vede naučná stezka.

„Vojenský prostor Újezd Milovice Mladá se datuje od roku 1904. Je to prý jeden z mála bývalých vojenských prostorů na světě, kudy prošlo devět armád,“ říká předseda Klubu přátel historických vojenských jednotek Mordové rokle Aleš Mašín.

Objekt zvaný V-521 byl částečně dokončený v roce 1987 a už tehdy začal fungovat jako velitelské stanoviště protivzdušné obrany

Spolu s průvodcem Viktorem Mochem vstoupíte do labyrintu chodeb. Za vámi zapadnou těžká betonová vrata. Tyto prostory až do roku 1991 obývali sovětští vojáci. Mnoho lidí si myslelo, že právě tady jsou uložené jaderné zbraně. „Naštěstí tomu tak nebylo a to z mnoha technických důvodů. Objekt byl postavený za účelem zřízení kombinovaného velitelského stanoviště letectva a protivzdušné obrany,“ vysvětluje Viktor Moch.

„My jsme rekonstrukci začali v roce 2013, kdy objekt byl v dezolátním stavu. Naštěstí jsme v rozvalinách našli část dokumentace, kde jsme zjistili název tohoto objektu V 521 a na základě toho jsme oslovili některé sovětské vojáky, kteří tu kdysi sloužili a ti nám poskytli dílčí informace, k čemu ten objekt sloužil,“ dodává Viktor Moch.

Obří betonová vrata ukrývají rozsáhlé podzemní prostory. Ve 3 patrech je asi 200 místností

A jedna praktická rada pro návštěvníky – v objektu je poměrně zima. „Celoročně je tu 9 stupňů – v létě se ochladíte, v zimě ohřejete. Každopádně doporučujeme vzít si s sebou mikinu a teplé ponožky,“ vzkazuje budoucím návštěvníkům průvodce. Bývalé podzemní stanoviště protiletecké obrany si můžete prohlédnout pouze po předchozí domluvě se členy vojenského klubu.

 

Spustit audio