V Mořském světě v pražských Holešovicích můžete vidět rejnoky i tři druhy žraloků

21. únor 2022

Stálá expozice mořských i sladkovodních ryb byla na pražském Výstavišti otevřena v roce 2002. Od té doby se neustále vyvíjí, rozšiřuje, přibývají nové nádrže i nové druhy živočichů. V roce 2007 získala statut zoologické zahrady. Největším lákadlem jsou žraloci, rejnoci a známá dvojice z animovaného filmu Hledá se Nemo, klaun očkatý a bodlok pestrý. Mořský svět má otevřeno denně po celý rok.

Největší nádrž v Mořském světě má objem sto tisíc litrů vody, na jejíž výrobu byly použity tři tuny mořské soli. Nádrž využívá nejmodernější filtraci. Speciální osvětlení dokonale nahrazuje přírodní sluneční paprsky a přes noc i svit měsíce. Domov zde mimo jiné našly tři druhy žraloků.

Další velká nádrž je tematicky laděna ve stylu vzpoury na lodi Bounty. Plavou v ní rejnoci a žraloci: leopardí a fouskatí. Dvacet pět metrů dlouhá jeskyně, která nabízí pohled do pestrého podmořského světa korálových útesů, obsahuje deset atypických akvárií zabudovaných v umělé skalní stěně.

V průhledové nádrži se sladkou vodou našly domov druhy ryb z Jižní Ameriky, namátkou jmenujme vrubozubce, arowany či plodožravé piraně. Nádrž hostí kromě ryb také tři druhy vodních želv.

Expozici zdobí model skutečného majáku

Expozice nazvaná Řeky Západního Ghátu simuluje v devět metrů dlouhé nádrži, ve třech oddílech, průběh řeky od prameniště do údolí. Západní Ghát, pohoří v jižní Indii, je jedno z osmi druhově nejbohatších území světa, srovnatelné s Amazonií.

Muréna síťovaná

V Mangrovové laguně rostou stromy, mangrovy, vyskytující se v brakických vodách (tedy v deltách řek, kde se sladká voda mísí se slanou) a na pobřežích moří a oceánů. V nádrži žijí lezci obojživelní. Ryby, které za potravou vylézají z vody. K vidění je například krab houslista nebo krab poustevník.

Interiér Mořského světa zdobí model majáku, vytvořený podle skutečné stavby na mysu Hatteras v Severní Karolíně v USA, a také jedna z největších nástěnných maleb v Evropě. Podlahová projekce snímá pohyb návštěvníků, kteří tak mění projekci vlastním pohybem.

Na rok 2022 jako oslavu 20. výročí vzniku Mořského světa v něm připravují celou řadu novinek, například expozici ohrožených světových řek s množstvím unikátních obyvatel.

V Mořském světě je otevřeno denně, od pondělí do pátku od 8:30 do 18:00, o víkendu od 9:00 do 19:00 hodin. Konají se tu i komentovaná krmení a noční prohlídky. Podrobnosti najdete na adrese www.morsky-svet.cz.

Spustit audio