V mšenském lesoparku Debř létají ptáci za krmením do miniaturní roubené chaloupky

17. říjen 2018
Česko – země neznámá

T

Pokud byste letos chtěli pomoci ptákům přežít zimu, měli byste už teď přemýšlet, jaké jim pořídíte krmítko. Inspirovat byste se mohli třeba unikátním krmítkem, které stojí v lesoparku Debř u města Mšeno ve středních Čechách. Právě tudy prochází hlavní turistická cesta do kokořínských lesů. Ptáků je tu hodně a pečuje se tu o ně s velkou láskou. Krmítka byste našli po celém lesoparku, ale tím nekrásnějším je vyřezávané krmítko ve stylu místní roubené chalupy.

Lesopark Debř byl založen roku 1915. Rozlehlá lesní oblast prochází údolím, kterým vede hlavní turistická trasa do Chráněné krajinné oblasti Kokořín. Součástí parku je pískovcová miniatura hradu Kokořín, našli byste tu i skalní byt, jeskyně, lavičky podél cest, odpočívadlo U muchomůrky i několik ploch pro dětské hry. Ale především krásný les s velkým množstvím ptáků.

Už od dob první republiky se tu o ptáky místní lidé starají s velkou láskou. Pro ptáky tu bylo od počátku lesoparku vždy připraveno několik krmítek. Ta původní se bohužel nedochovala, což je škoda, protože byla skutečně originální. Místní řezbáři krmítka vyřezávali do tvaru miniaturních roubených chalup. Byly různě veliké i v různém řezbářském stylu. 

Krmítko ve tvaru roubenky

Původní krmítka už v lesoparku sice nejsou, ale na tuto tradici navázali členové Okrašlovacího spolku pro Mšeno a okolí. Na místě jednoho původního vyřezávaného krmítka nechali vyrobit nové ve tvaru dřevěné roubenky. Jde přitom o dřevěnou chalupu ve stylu roubenek typických pro Kokořínsko.

Dodnes se v okolí některé původní dřevěné stavby zachovaly. Jsou krásně zdobené, mají zajímavé pavlače i vysoké střechy, aby se do půdního prostoru vešla celá úroda. Na Kokořínsku se pěstoval chmel, který přinášel do kraje bohatství. Místní chalupy patří mezi nejkrásnější roubené domy na našem území. A stejně krásné a nazdobené je i zmíněné krmítko. Řezbář, který ho vyráběl, vymaloval dokonce i okenice. Ozdobil je kopretinami.

Ptáci mohou do svojí malé roubené chaloupky vletět střechou, okny nebo dveřmi. Uvnitř na ně čeká spousta ptačích pochoutek - proso, mák i zrnka pšenice. O krmítko se starají členové  Okrašlovacího spolku pro Mšeno a okolí. Pořádají u něj i různé dětské akce, aby se děti naučily o ptáky pečovat.

Spustit audio