V Muzeu betlémů v Karlštejně mají největší loutkový betlém. A také betlémy z vosku, cukru či chleba

18. prosinec 2020

Muzeum betlémů ve středočeské obci Karlštejn slaví letos už 25. výročí své existence. Nachází se přímo na náměstí, odkud je překrásný výhled na hrad Karlštejn. Muzeum založil Ladislav Trešl, jehož velkým koníčkem bylo lidové umění. A tak v muzeu najdete více než 50 českých historických betlémů ze všech koutů republiky.

Nejstarší je z poloviny 18. století a kromě betlémů vyřezávaných ze dřeva jsou tu i betlémy s důmyslnou mechanikou, z vosku, cukru nebo z chleba. Raritou je Karlštejnský královský betlém postavený na míru v půdních prostorách objektu. Se svojí rozlohou osmdesát metrů čtverečních je největším loutkovým betlémem v České republice.

Lákadlem pro děti je několik mechanických betlémů, které si mohou samy pustit. Jeden z nejzajímavějších pochází z oblasti Krkonoš, postavený v roce 1940. Muzeum má jedinečnou atmosféru jako celek. Tři podlaží barokního domu jsou vybavena nejen vystavenými betlémy, ale i dobovým nábytkem, dřevořezbami, obrazy, podmalbami na skle nebo lidovou keramikou.

V Královském betlému objevíte i Karla IV.

Největší překvapení ukrývá půdní prostor. Po úzkém schodišti návštěvníci vystoupají až pod střechu, kde je trvale umístěn loutkový Královský betlém. Od zbylého prostoru je oddělený přepážkou v duchu gotických oken, přes která příchozí sledují úchvatnou originální scenerii. Dominuje jí několikametrová kulisa hradu Karlštejna a přilehlého okolí s místním kostelíkem. Doplněná je půlmetrovými loutkami v historických kostýmech. Královský betlém byl postaven na míru zakladatelem muzea. V neustálém pohybu je na něm celkem 46 historických postav. Je tady vinař, který přímo z karlštejnských vinic veze Ježíškovi obří hrozen, Mistr Theodorik malující Madonu a také rytířský souboj na počest dámy, která soupeřům kyne z hradního okna.

Exponáty v Muzeu betlémů

A pak je tu deset nejznámějších českých panovníků, kteří přinášejí Ježíškovi dary typické pro jejich osobnost a dobu. Na koni a v kočáře k jesličkám přijíždí Karel IV., Rudolf II., Marie Terezie a další. Panovnická řada je netypicky zakončena T.G. Masarykem, který Ježíškovi přináší mapu České republiky. Působivý celek dotváří reprodukovaná četba pohádky o Ježíškovi a hudba ze Smetanovy Mé vlasti. Vše je v pohybu až do závěrečného vyzvánění zvonů, které uzavírá celé představení.

Hravá dílna pro děti i replika alchymistické dílny

V prvním patře muzea je umístěna hravá dílnička, kde si děti mohou vyzkoušet vlastní tvorbu betlémů. Naopak v nejnižší části domu jsou dvě patra barokních sklepení se stálou výstavou o dějinách vinařství na Karlštejně.

Ve venkovním areálu muzea čeká na návštěvníky překvapení v podobě pohyblivé alchymistické dílny z doby panování Rudolfa II. Několik alchymistů zde v potemnělém interiéru panovníkovi předvádí své pokusy a návštěvníci jim při jejich práci mohou nahlížet přes rameno. I alchymistická dílna má důmyslný mechanismus. Při vložení desetikorunové mince se celá dílna rozpohybuje a alchymisté před zraky návštěvníků doslova ožijí.

Spustit audio