V Muzeu lidových krojů v Ostrově je soustředěna největší soukromá sbírka národních krojů

6. leden 2022

V Muzeu Ostrov lidových krojů je k vidění unikátní expozice, která jako úplně první představuje všech 124 krojových oblastí České republiky. Našli byste ho ve stejnojmenné obci Ostrov u Zbraslavic nedaleko Zruče nad Sázavou ve Středočeském kraji. V expozici je vystaveno na 260 kompletních svátečních krojů z celé republiky včetně nejrůznějších krojových ozdob a doplňků.

Na přípravě a rekonstrukci českých a moravských krojů se podíleli přední odborníci a etnografové. Původní kroje byly dokonale zrenovovány, takže vypadají jako nové, byť jsou všechny z 19. století. Kurátorem sbírky je Jan Kuča, který všechny exponáty zároveň zpracoval do jedinečného Atlasu lidových krojů České republiky. Ten je možné si v muzeu koupit.

Během prohlídky expozice získáte ucelený přehled o české a moravské krojové tradici. V muzeu jsou totiž zastoupeny všechny významné regiony česky i německy mluvících Čechů, Moravanů a Slezanů.

Expozice krojů je doplněna historickými předměty, které sloužily ke zpracování textilních surovin, předení a tkaní. Je zde i doprovodná sbírka šátků, krajek s ukázkou jejich výroby, stuhy, čepce, sbírka knoflíků i panenek v krojích.

Čepce byly součástí krojů a byly připravovány s velkou fantazií

U každého ze 124 krojových subregionů je podrobná informační tabule s mapou regionu, popisem krojů i dobovými fotografiemi. Na precizní celorepublikovou mapu krojových subregionů, kterou najdete přímo ve vstupní hale, navazuje pak mapa odkládání krojů, tedy postupného zániku této tradice. Tento proces trval přibližně dvě stě let a v každé oblasti probíhal jinak.

Šaty dělají člověka, věděli naši předci

Při prohlídce muzea si možná vzpomenete na známou Werichovu píseň „Šaty dělaj člověka“. Tuto životní moudrost znali už před Werichem a Voskovcem i naši předci. Lidové kroje měly tolik rozlišovacích symbolů, že o svém nositeli prozradily vše podstatné. S trochou nadsázky bychom mohli říct, že nahrazovaly „občanský průkaz“.

Ve vitrínách je na figurínách vystaveno 260 kompletních svátečních krojů z celé České republiky

Podle kroje a jeho doplňků bylo možné poznat, z jaké společenské vrstvy je jeho nositel, zda je žena vdaná, svobodná nebo vdova, odkud je i jaké má postavení. Muži do krojů svých žen a dcer investovali velké peníze. Nic totiž mužovu prestiž nereprezentovalo lépe, než drahý a zdobný kroj jeho manželky.

Spustit audio