V muzeu v jihočeské Horní Radouni vzdávají místní recesisté hold filmovému Hujerovi

31. prosinec 2023

Když v sedmdesátých letech minulého století zanikla v Horní Radouni na Jindřichohradecku škola, začala se prázdná budova využívat k různým účelům. Sloužila jako ubytovna pro brigádnice v zemědělství, noclehárna pro řidiče autobusů i jako kino. A v duchu ode všeho trochu funguje i dnes.

Od roku 2010 v ní totiž sídlí Muzeum motorových kol. Název expozice ale klame. Ve skutečnosti jde o skrumáž všech možných předmětů, od koňského povozu přes hračky, dopravní značky, sáně až po hasičské náčiní.

Základ sbírky ovšem skutečně tvoří sedmdesát pět motocyklů a necelá padesátka jízdních kol. Většina motocyklů pochází z meziválečné produkce, doby kdy v Československu vznikala spousta firem zabývající se výrobou motorových kol. Proto je možné v prostorách muzea nalézt celkem patnáct značek motocyklů od českých výrobců, jako je Achilles, Agon či Premier. Nechybí ale ani zahraniční značky, kupříkladu britský Ariel nebo německý Sachs. Fanoušci historické techniky ocení i kolekci dvanácti dámských motocyklů.

Část expozice si vysloužila zápis do české knihy rekordů a kuriozit. Na nejkurióznější artefakty upozorňují návštěvníky žluté popisky tak zvané Hujerovy naučné stezky. Dadaisticky pojatá trasa obsahuje zastavení u řady absurdních předmětů, jako je Hujerovo parkovací prkénko či Model manželů Hujerových při práci v lese.

Muzeum motorových kol sídlí uprostřed Horní Radouně a upozorňuje na něj několik cedulí. Ohledně vstupného, otevírací doby a podobně je dobré předem navštívit stránky http://www.muzeumradoun.cz.

autor: Filip Černý
Spustit audio