V muzeu veteránů v Pavlíkově pojmenovaném Splněný sen je jedinečná sbírka motocyklů z celého světa

22. srpen 2021

V muzeu Splněný sen v Pavlíkově na Rakovnicku ve Středočeském kraji najdete více než 120 historických motorek 66 značek z celého světa. Vedle této unikátní sbírky je tam navíc k vidění ucelený soubor 33 značek československých. Mezi největší rarity patří závodní motocykl Arnošta Grégra z roku 1924 nebo jeden ze sedmi dochovaných britských Panther Panthete z roku 1928.

Obec Pavlíkov leží v krásné přírodě asi deset kilometrů jižně od Rakovníka. Do okolí vyjíždějí milovníci Křivoklátských lesů a často tam můžete narazit na motorkáře. Do Pavlíkova se totiž z širokého okolí sjíždějí milovníci veteránů a všech možných druhů motorek. Do největšího muzea veteránů u nás, kterému některé exponáty závidí i v dalekém zahraničí.

Majitel muzea Ivo Šarlinger snil už jako malý kluk o tom, že bude mít jednou motorku jako táta. Starý pan Šarlinger totiž jezdil na staré britské motorce ARIEL, která patřila mezi největší elegány své doby. Ariel byl tedy v místní stáji první, ale tato nádherná motorka nezůstala sama. Dnes je pouze jednou z mnoha cenných historických exponátů, které si tu můžete prohlédnout, včetně mnoha světových rarit.

Všechny historické motorky jsou navíc pojízdné. Ivo Šarlinger je opravil a sám se na nich už několikrát projel. Kromě zahraničních tu najdete i české motorky. Vždyť tolik výrobců, jako bylo u nás, snad nikde nebylo. Atmosféru starých časů doplňují historická jízdní kola, poutače k motorismu, příslušenství, plechovky a nádoby na olej, nářadí, a to jak na dílenskou opravu, tak pro údržbu běžného hospodářského náčiní a strojů.

Mezi exponáty jsou i historická jízdní kola

Najdete tu i české značky

Českým značkám vévodí Jawa. Celá sbírka od prvního prototypu. Najdeme tu také sportovní stroje Jawa soutěžní od roku 1960 do konce výroby včetně „Banána“. Nechybí motokrosové ČZ, zapomenutá ESA ani plochodrážní JOLI. K vidění je také původní stroj Laurin & Klement z roku 1902 a mnoho dalších.

Ve zrekonstruované bývalé konírně je pak nová expozice, kde je několik československých motocyklů značky Premier, Orion, Praga, Walter, aj. Mezi těmito novými přírůstky je skutečnou raritou závodní motocykl, který si v roce 1924 nechal u Viléma Michla, majitele značky Orion Slaný, na objednávku postavit přední český závodník Arnošt Grégr. S tímto motocyklem ve své době vyhrával závody. Motor byl tak silný, že si mohl dovolit závodit i se sajdkárou.

Z původního Grégrova motocyklu se ale dochovala pouze část, motor a převodovka. Zbytek bylo nutné postavit nově podle dochované fotografie. Použita byla i originální vidlice značky Harley-Davidson, kterou si Arnošt Grégr pro svoji motorku přímo objednal. Výsledek stojí za to. I když se jedná zčásti o nově postavený stroj, je důkazem mimořádné úrovně prvorepublikových motocyklů.

Závodní motocykl značky Orion Slaný z roku 1924 závodníka Arnošta Grégra

Sbírku závidí i ve Velké Británii

Ze zahraničních motocyklů jsou k vidění stroje americké – Indián z roku 1918, Excelsior 1913, Ner-a-car, Brough-Superior. Dále pak německé  NSU, BMW, D-RAD, anglické  Royal-ENFIELD, DAGLES, ARIEL, BSA, Harley Davidson, Francis-Barnet, belgické  Raleigh, Saroela nebo indické - Royal-ENFIELD-Diesel. Stávající prostory hlavní expozice v prvním patře jsou doplněné o zajímavé stroje, například československá AZA, Bekamo, britské Moto OK Supreme nebo Panther Panthete z roku 1928.

Právě ten je další raritou muzea. Celkem se totiž z původních strojů dochovalo pouze sedm kusů. V Sammy Miller Motorcycle Museum, největším světovém muzeu motorek ve Velké Británii, věděli pouze o šesti. Sedmý exponát byl stále neznámý. Až do návštěvy muzea Ivo Šarlingerem před několika lety. Majitel byl velmi překvapený, když zjistil, že poslední existující kus je právě v českém Pavlíkově.

Historické motocykly z Velké Británie

V těsné blízkosti muzea nechal Ivo Šarlinger pro všechny motorkáře nově postavit sochu sv. Kryštofa, který ochraňuje pocestné, poutníky i řidiče. A tak se v Pavlíkově můžete před dlouhou cestou zastavit i vy. Návštěvu muzea Splněný sen můžete navíc spojit i s hezkým výletem. Například na místní zajímavou rozhlednu, do nedalekého královského města Rakovníka, pivovaru Krušovice, Muzea amerických aut Lužná, hrad Točník nebo na Skryjská jezírka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.