V Národním divadle je hudební nástroj, který byste v divadle nečekali. Druhou galerii zdobí varhany

11. říjen 2018
Česko – země neznámá

Národní divadlo v Praze bylo poprvé otevřeno 11. června 1881 na počest návštěvy korunního prince Rudolfa. Znovuotevření po velkém požáru připadlo na 18. listopad 1883. Od té doby je ve „zlaté kapličce“ umístěný hudební nástroj, kterému se obecně přezdívá nástroj královský. Varhany. Jeho píšťaly zdobí druhou galerii.

 

První varhany byly v historické budově Národního divadla postaveny z rozhodnutí zemského výboru u příležitosti druhého otevření. Nástroj byl z pohledu diváka umístěn vpravo, v orchestřišti. Stavěla ho známá pražská varhanářská firma Shiffner. 

Zakladatelem proslulého závodu byl Karel Schiffner, který uplatňoval při výrobě nástrojů staré osvědčené technologie a principy. Pod jeho vedením firma vyprodukovala množství menších jednomanuálových nástrojů, převážně pro venkovské kostely. A několik nástrojů větších, dvoumanuálových. 

V období pozdně romantického varhanářství byla Schiffnerova firma (vedle krnovské firmy Rieger) podnikem s největší produkcí v českých zemích, který vyrobil více než 800 varhanních nástrojů, dodaných i do okolních zemí. Varhany Schiffner zřejmě na svém místě v Národním divadle setrvaly až do rekonstrukce v letech 1977 až 1983. 

Nástroj, který v historické budově můžete obdivovat dnes, vyšel z dílny dalšího tradičního českého výrobce varhan, krnovské firmy Rieger - Kloss. Na druhé galerii, vpravo i vlevo, u proscéniové stěny, si můžete prohlédnout píšťaly varhan. Hrací pult stojí v orchestřišti. 

Existuje ovšem ještě jeden, mobilní pult, který lze umístit na jeviště. Tóny varhan mohou diváci slyšet v rámci některých inscenací, při adventních koncertech, slavnostních okamžicích nebo při smutečních rozloučeních z jeviště Národního divadla. 

Od roku 1983 byl členem orchestru Národního divadla varhaník Jiří Pauer mladší. Od roku 1990 naše přední scéna najímá varhaníky podle potřeby. V roce 2016 poskytl na nutnou opravu varhan 130 000 korun Mecenášský klub Národního divadla.

Spustit audio