V největším středočeském domově pro seniory v Sedlčanech trénovali hasiči evakuaci osob při požáru

11. listopad 2022 09:00

Jak nejlépe a nejrychleji evakuovat nepohyblivé pacienty v případě požáru? To si dnes hasiči vyzkoušeli v domově seniorů v Sedlčanech. Cvičení proběhlo také v reakci na červnový požár v Alzheimer centru v Roztokách a byla u něj i reportérka Věra Hájková.

Cvičení zahájilo hlášení o údajném požáru ve 4. patře ve společenské místnosti.

"Osm pacientů bude z pokoje postupně transportováno ze čtvrtého patra po schodišti různými způsoby, aby se vyzkoušela ta vlastní evakuace osob, který jsou různého stáří a různých zdravotních stavů," popisuje Petr Hron, velitel stanice HZS Sedlčany, začátek fiktivního zásahu.

Zásah sledovala také ředitelka domova Jaroslava Kocíková:

"Jsme velice rádi, že ten poplach je prakticky nanečisto, protože opravdu je veliký nebezpečí toho, že ty domovy můžou hořet. A jak nám praxe ukázala, tak některé byly i nepřipravené. My chceme být stoprocentně připravený, protože máme zodpovědnost za 300 klientů a 200 zaměstnanců."

Podle ředitelky domova jsou z celkového počtu všech jeho klientů tři čtvrtě imobilních. Na případnou evakuaci jsou proto připraveni. Všechna lůžka jsou opatřena evakuačními podložkami a všichni zaměstnanci jsou pečlivě proškolováni.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio