V některých nemocnicích roste počet hospitalizovaných dětí. Na vině jsou respirační onemocnění

20. říjen 2021 11:30

Některé středočeské nemocnice evidují zvýšený počet hospitalizovaných pacientů na dětských odděleních. Může za to jak klasické podzimní období, tak návrat dětí do kolektivu po covidové pauze a jejich snížená imunita.

Jaký je aktuální stav ve středočeských nemocnicích zjišťovala redaktorka Markéta Šulejová.

"Začnu nemocnicí v Benešově. Ta se v současné době blíží k plné obsazenosti dětského oddělení. Na lůžkovém oddělení, včetně jednotky intenzivní péče, tam leží přes deset pacientů, s některými z nich i rodiče. Jak mi potvrdil mluvčí nemocnice Petr Ballek, tak zařízení zaznamenalo nárůst respiračních onemocnění u dětí,"přibližuje redaktorka.

Podobně je na tom i nemocnice v Mladé Boleslavi. Obsazenost dětského oddělení stoupá, běžně dosahuje až 80 procent. Hodně rodičů také žádá o přijetí jako doprovod dětí nad šest let věku a tím se kapacita oddělení snižuje.

V nemocnici v Kolíně je kapacita tamního dětského oddělení téměř naplněná. Situace je ale prý obdobná loňským rokům, kdy je v tomto období nemocnost vyšší.

Naopak nemocnice v Kladně má pro děti aktuálně dostatek volných lůžek.

Nemoci, s kterými jsou děti nejčastěji hospitalizované

Jedná se především o respirační onemocnění. Po návratu dětí do kolektivů se častěji objevují infekce horních cest dýchacích, jako jsou laryngitida, bronchitida, ale i záněty plic. Aktuání vliv má i sezonní období, kdy je zvýšený výskyt těchto onemocnění běžný.

Je na dětských odděleních dostatek lékařů?

Ve většině případů ano. Atestovaní dětští lékaři chybí například v Mladé Boleslavi. Někteří totiž v poslední době odešli do soukromých praxí. Podle primářky tamního dětského oddělení Jarmily Chrtkové je citelné, že jak v běžné pracovní době, tak ve službách je zaměstnanců málo. Nedostatek atestovaných lékařů evidují i v Benešově. Nemocnice jsou ale schopné se o všechny dětské pacienty postarat.

Stav nemocnic v Praze

Plně vytížená jsou dětská oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Tím důvodem je extrémní počet právě dětských infekcí horních cest dýchacích. Nemocnice je ale připravena se o děti postarat, reguluje obsazenost aktuálním snížením plánovaných hospotalizací, rychlejším obratem neakutních pacientů a tím průběžným uvolňováním lůžkové kapacity.

Kapacita je téměř trvale obsazená ve výši 80 až 90 procent i v nemocnici Motol.

autor: Markéta Šulejová
Spustit audio