V nemocnici v Rakovníku nefunguje dětské oddělení ani porodnice

4. listopad 2014

V Masarykově nemocnici v Rakovníku skončil tento týden provoz dětského lůžkového oddělení i porodnice. Důvodem byl nedostatek pediatrů. Pro zajištění 24 hodinového provozu dětského lůžkového a novorozeneckého oddělení je zapotřebí ideálně sedm lékařů.

Po odchodu primáře Jiřího Havránka, na kterého si stěžovali rodiče, že v klatovské nemocnici údajně trýznil děti, zůstaly v rakovnické nemocnici jen dvě pediatričky. Podle vedení nemocnice je potřeba přijmout alespoň tři nové lékaře, aby oddělení mohlo fungovat.

V Rakovníku zároveň skončila i porodnice. Absence pediatrů totiž znamená výpadek následné péče po narození dítěte. Malé pacienty teď ošetří v dětské ambulanci, která bude otevřená jen dopoledne. Hospitalizované budou děti hlavně v nedalekém Kladně. A tam nebo také do Slaného a Hořovic, budou muset jezdit budoucí maminky rodit.

Okolní nemocnice jsou podle jejich vedení na nárůst pacientů připravené. Například vedení kladenské nemocnice prohlásilo, že lékaři budou mít sice víc práce, ale kapacity lůžek stačit budou. Dětské lůžkové oddělení není tolik vytížené, jde spíš o pohotovosti. A také porody. Těch v Rakovníku letos napočítali 350 a obvykle jich ročně mají mezi 350 a 400. V Kladně je to zhruba čtyřikrát tolik, ale průměrně jeden denně navíc prý zvládnou.

Pokud vedení rakovnické nemocnice najde v dohledné době další dva dětské lékaře, mohl by být provoz dětského lůžkového oddělení obnovený. Zdravotní sestry z dětského v nemocnici zůstávají - budou přerozdělené na jiná oddělení.

Spustit audio