V Obříství složil Smetana Prodanou nevěstu. Jeho památník má atmosféru doby skladatelova pobytu

4. říjen 2018
Česko – země neznámá

Kdo by chtěl vyjmenovat města, která jsou spojena se životem a dílem skladatele Bedřicha Smetany, určitě by zmínil jeho rodnou Litomyšl, studie v Plzni, umělecký život v Praze nebo jeho poslední roky v Jabkenicích. Málo se ale ví, že Smetana prožil nejšťastnější období svého života na středočeském statku na Lamberku, který dnes leží na území obce Obříství nedaleko Mělníka.

Pocházela odtud jeho druhá žena Bettina. Byla z dobře situované rodiny, která Smetanovým pravidelně posílala ze statku proviant do Prahy. A právě v Obříství zkomponoval Smetana svoji nejslavnější operu – Prodanou nevěstu. Ve volném čase pak filozofoval se svým sousedem Svatoplukem Čechem. A především zde prožíval šťastné chvíle venkovského života. Dnes tu mají Památník Bedřicha Smetany, který si dodnes uchoval původní atmosféru.

Původní usedlost měla dvě obytné budovy. Menší výminek obýval během svých pobytů Bedřich Smetana se svou chotí. Většina zdejšího vybavení se zachovala, takže při návštěvě památníku můžete mít pocit, že tu slavného skladatele potkáte.

Hned v přízemí si v obývacím pokoji můžete prohlédnout krásný klavír, u kterého Smetana komponoval svou nejslavnější operu Prodaná nevěsta.  Ostatně i za tento námět vděčíme právě Obříství. Smetana často chodíval za místními lidmi a bavil se s nimi. A v Prodané nevěstě se život v této malé středočeské vísce přímo zrcadlí.

Smetanovy brýle i kapesní sešit

V bývalé hodovní síni je v současnosti expozice, kde jsou vystaveny například Smetanovy brýle nebo různé skici, které si maloval do svého malého kapesního notýsku. Nepřekvapí tu ani originál notového zápisu známé Bettininy polky pro klavír, zkomponované pro milovanou druhou manželku. Působivé jsou i rodinné fotografie i snímek největší – svatební.

Ze vstupní chodby vede do horního patra úzké dřevěné schodiště. Vede přímo do podkrovní ložnice, kde je dodnes původní manželská postel Bedřicha a Bettiny Smetanových. Jedná se o krásně vyřezávanou postel s vysokým čelem. A pocit, že skladatel přijde každou chvíli k odpolednímu odpočinku, navozuje i toaletní stolek s připraveným džbánem a mísou na vodu.

V ložnici leží na stolku odložená hůlka. Na první pohled se zdá, že patřívala Smetanovi. Ale tak to není. Je úsměvným dokladem roztržitosti umělců. Do Obříství jezdíval také spisovatel Svatopluk Čech, který měl svou roubenku nedaleko Smetanových. Oba umělci se často navštěvovali a občas u sebe i něco zapomněli. A tak u Smetanových po jedné z Čechových návštěv zbyla i jeho hůlka. Zřejmě si z toho známý spisovatel nic nedělal a pro jistotu ji u Smetanových nechal. Co kdyby ji příště zapomněl pro změnu doma.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.