V pandemické válce se situace mění ze dne na den, obhajuje Havlíček odklad otevření maloobchodu

Zatímco počty případů covidu 19 v celé Evropě převážně klesají, v České republice rostou. Je správné uvažovat v tuto chvíli o postupném otevírání obchodů? Připouští si vláda riziko, které v důsledku šířící se nákazy koronavirem hrozí celé zemi? Tomáš Pancíř se ptal ministra průmyslu, obchodu a dopravy, vicepremiéra Karla Havlíčka.

Máte s ministry pocit, že se tento týden situace zásadně zlomila? Když jsem se díval na grafy mezitýdenních nárůstů, tak ty už tam byly v pondělí a v úterý a není tam viditelný jasný zlom.

Zcela jasně přišel, a to z těch devíti na dvanáct tisíc infikovaných, což bylo ve středu.

Čtěte také

Když říkáte, že se to začalo lámat před dvěma, třemi dny, proč jste to tedy jasně neřekli, že to nebude? Proč jste je nechali čekat až do dneška?

Obchodníci věděli – a jasně jsme to říkali – že to musí být podloženo čísly...

To je pravda, ale zároveň sledovali vaše vcelku optimistická vyjádření. Ještě v rozhovoru pro CNN Prima News jste mluvil o paralelním světě, který musíme udělat, abychom se všichni nezbláznili z těch uzavírek. To znamená, že jste šířil, myslím si, až do dnešního dne optimismus.

Čtěte také

Ono to není šíření optimismu, je to nějaký názor a já si za tím názorem stojím. Já si stále stojím za tím, že kdybychom ten zbytek obchodů pustili – nemluvě o dohodě s hejtmany, nemluvě o tom, že je tam riziko šíření minimální – tak že bychom to ustáli. Nicméně chápal jsem tu pandemickou situaci. V té vládě musí být vždycky někdo, kdo hájí zájmy hospodářského sektoru a konečně i zákazníku, protože ta situace začíná být kritická. Uvědomme si to, že máme v obchodních domech šňůry, které tam být musí, jinak nám Ústavní soud vytkne neférovou konkurenci vůči malým nebo specializovaným prodejnám. Takže musíme jet v tomto belgickém modelu. Někdo ve vládě musí ukazovat alternativní cestu a ta cesta je, že se budeme očkovat, nosit respirátory, případně dvojité roušky, že budeme dodržovat vzdálenosti, ale že budeme nějakým způsobem existovat a fungovat. Když to nebude od příštího týdne? Ano, já to respektuji, musíme ale tuto taktiku aplikovat.

Čtěte také

Teď ale prezident Hospodářské komory mluví o tom, že to byly falešné naděje, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu mluví o tom, že obchodníci vynaložili desítky milionů na opatření, aby v pondělí byli připraveni. A vy jste v pátek dopoledne rozhodli, že to tak nebude.

Řekněte mi tedy, jakým způsobem se to mělo dělat, jestliže jsme veřejně jednali s hejtmany a hejtmani nám dali jasnou výzvu, ať to dotáhneme. My jsme to dotáhli s předsedou hejtmanů, panem Kubou – to přece nemůžeme dělat samizdatově, že skončíme a řekneme, že jsme nic nedohodli. Řekli jsme, že toto je varianta a že to navrhneme, řekli jsme, že to bude za předpokladu, že se pandemická situace bude vyvíjet tak či onak. A v pátek se to neodsouhlasilo. Všichni ale věděli, že to musí být tímto podmíněno. Rozumím tomu, že se někdo těšil, že chtěl otevřít, dělali jsme pro to maximum. Jsme ale v pandemické válce a v této době se prostě ta situace mění ze dne na den. Podívejte se, co nastalo v Itálii před týdnem. Itálie se několik měsíců připravovala na to, že druhý den otevře všechny skiareály. V neděli večer vystoupil premiér a řekl, že několikatýdenní příprava skiareálů končí a že se neotevřou. Co tím chci říct: jsme v situaci, která zde historicky nebyla a my musíme reagovat na aktuální stav.

Čím ministr Havlíček podkládá epidemiologický vliv uzávěr obchodů? Proč odmítá možnost lockdownu? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem

autoři: Tomáš Pancíř , jkh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.