V pokladně domova pro seniory ve Všestudech chybělo 11 milionů korun. Případ vyšetřuje policie

16. září 2019

Z pokladny domova pro seniory ve Všestudech na Mělnicku zmizelo podle krajských kontrol přes 11 milionů korun. Středočeský kraj proto podá trestní oznámení na bývalého ředitele domova Petra Kubíčka.

Audit potvrdil podezření kraje, že z Červeného mlýna zmizely peníze. Podle účetnictví mělo být v pokladně o zhruba11 milionů korun víc než ve skutečnosti bylo. Z této částky pak skoro 4 miliony měly patřit přímo klientům domova. Ze zpronevěry vedení kraje podezřívá bývalého ředitele Kubíčka. Toho radní v půlce července odvolali a dosadili na jeho funkci Ondřeje Šimona. Nový ředitel na Kubíčka 17. července podal první trestní oznámení. Případem se tedy zabývá středočeská policie.

Bývalého ředitele Kubíčka se redaktorům Českého rozhlasu nepodařilo zastihnout. Mobil měl úplně vypnutý a na mail zatím nereagoval. Kromě všestudského Červeného mlýna působil Kubíček taky v podobném zařízení Rybka v Neratovicích, taky tam nechal Kraj hospodaření prověřit. Podle radní Anety Heřmanové (ČSSD) se ukázalo, že si Kubíček odtud půjčil 1,2 milionu korun, které ale vrátil. Nicméně i tato částka je prý natolik vysoká, aby na něj Kraj podal trestní oznámení.

Radní Heřmanová ujišťuje, že se klienti domova seniorů ani jejich rodiny nemusí bát, že by o peníze přišli nebo že by byla ohrožená péče. Primárně jim kraj plánuje peníze vrátit. Jakou částku pak bude na chod potřebovat přímo zařízení, o tom chce radní s vedením domova ještě jednat. Konkrétní návrh pak budou muset znovu schválit středočeští radní a zastupitelé. Každopádně celou zpronevěřenou částku, tedy přes 11 milionů korun pak bude úřad po bývalém řediteli vymáhat.

Spustit audio