V pokladně obce Milý na Rakovnicku zůstalo jenom 700 tisíc. 9 milionů zmizelo za bývalého starosty, obec si teď musí půjčit

30. leden 2023 16:00

Z pokladny obce Milý na Rakovnicku zmizelo za bývalého starosty devět milionů korun, záležitost prošetřuje policie. Na nesrovnalosti přišlo nové vedení, které nyní nemá na úhradu faktur. Středočeský kraj poskytne obci desetimilionovou půjčku.

Půjčku bude obec, která má zhruba 200 obyvatel, kraji splácet deset let. Rozhodli o tom dnes středočeští zastupitelé.

"Vypadá to bohužel tak, že bývalý pan starosta postupně vybíral z účtu finanční prostředky obce Milý a nový pan starosta zjistil, že na účtu nemá 9,7 milionu korun, ale pouze 0,7 milionu korun," uvedl hejtmančin náměstek pro finance a dotace Michael Kašpar (STAN).

Podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) jsou důkazy poměrně jasné a nepříznivou situaci zavinil jednotlivec trestněprávním jednáním. "Bohužel tam byly falšovány jednotlivé výpisy z banky, na jejichž základě bylo auditováno a účtováno. To falšování bylo opravdu velmi sofistikované," dodala hejtmanka.

Milý potřebuje splatit faktury na dokončení projektů domovních čističek odpadních vod a úpravny vody z vlastního vrtu a napojení na vodovod. Podle Kašpara je obec ve složité situaci a hrozí jí penále od Státního fondu životního prostředí. Kromě toho musí zaplatit i faktury za dodávku pitné vody v loňském roce.

Výpisy z banky byly falšovány 17 let

Pokud by byla úspěšná při případném trestním řízení nebo občanskoprávním sporu při vymáhání škody, musí vymožené finanční prostředky využít na splacení půjčky od kraje.

Opoziční zastupitel za ANO Martin Herman namítl, že poskytnutí půjčky může působit jako precedent. Kraj by podle něj neměl pomáhat obcím, které se dostaly do nepříznivé sitzuace kvůli vlastním pochybením. Výpisy z bank byly podle Hetmana falšovány 17 let a je s podivem, že na to v obci za tak dlouhou dobu nikdo nepřišel. Míní, že v tomto případě selhala kontrola, zdržel se proto hlasování.

Pecková namítla, že šlo o velmi sofistikovaný čin a obec pravidelně podstupovala audit. Na věc bylo podle ní možné přijít až v okamžiku, kdy měl k bankovnímu účtu přístup někdo jiný. Také bývalá hejtmanka a nyní opoziční zastupitelka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) uvedla, že kraj by měl v případě nouze takové obci pomoci.

autor: Tomáš Maleček | zdroj: ČTK
Spustit audio