V polovině října naměřili v Husinci-Řeži letní teplotu 25,1 stupně Celsia

14. říjen 2018 17:50

Teplotní rekordy se dnes na desítkách stanic přepisovaly pátý den po sobě. Nejtepleji bylo v Husinci-Řeži nedaleko Prahy, kde meteorologové naměřili 25,1 stupně Celsia. Letní den v polovině října zažily ještě Doksany na Litoměřicku, kde bylo rovných 25 stupňů.

Nová maxima si zapsalo 34 ze 147 stanic měřících aspoň 30 let. Rekord padl i na nejdéle fungující meteorologické stanici v zemi v pražském Klementinu, kde počasí nepřetržitě sledují od roku 1775.

"Dosavadní nejvyšší teplota v Klementinu pro 14. říjen byla z roku 1836 a činila 22,3 stupně, dnes tam teploměr vystoupal na 23,5 stupně," řekla Marie Ostrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

V předcházejících dnech hlásily rekordně vysoké teploty také Neumětely na Berounsku, kde teploměr ukázal dokonce 25,2 stupně Celsia. 

V noci na dnešek panovaly v Česku značné teplotní rozdíly. Zatímco ve Volarech na Šumavě naměřili nejnižší teplotu minus 4,7 stupně, ve Frýdlantu díky větru teplota neklesla pod 16,6 stupně.

I v dalších dnech nadcházejícího týdne má vydržet příjemné slunečné počasí téměř bez srážek, postupně se ale bude ochlazovat.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio