V Popovičkách u Prahy už zase zvoní 525 let starý zvon. Podařilo se totiž sehnat peníze na jeho opravu

10. listopad 2022

Zvon z doby Vladislava Jagellonského opět zvoní v Popovičkách, a to hlavně při mimořádných příležitostech. Podařilo se sehnat potřebné peníze na jeho opravu. A navíc se povedlo nechat vyrobit ještě jeden úplně nový zvon, který teď zvoní dvakrát denně. Soňa Jindrová sleduje záchrannou misi zvonu už přes dva roky. A nemohla v Popovičkách chybět ani teď, kdy mise úspěšně skončila.

V Popovičkách na Praze-východ skončila záchranná mise zvonu, který pochází z doby Vladislava Jagellonského – z roku 1497. „Nápad na to, že zachráníme zvon z kostela sv. Bartoloměje, vznikl v roce 2018. Nedalo se na něj totiž zvonit a to nám bylo líto. Společně s obcí jsme proto vytvořili transparentní účet a založili sbírku,“ popisuje začátky záchranné mise zvonu jeden z místních kostelníků a „hlava“ celé akce Martin Paták.

V kostele uspořádali mnohé koncerty, výstavy a další akce, a veškerý výtěžek byl posílán na transparentní účet. Do sbírky přispívali především místní lidé, spousta firem, ale i okolní obce. „Před covidem bylo na účtu 420 tisíc korun. Pak se ale nedalo dva roky nic dělat. Už jsme ani nedoufali, že se podaří potřebný milion dát dohromady. Nakonec ale stačilo zhruba 700 tisíc,“ pokračuje Martin Paták.

Zvony dostaly jména Jan a Marie

Čtěte také

Členům záchranné mise se mezitím podařilo sehnat mistra zvonaře Michala Votrubu z Táborska. Ten konstatoval, že se zvon nemusí z věže kostela sundavat, že se dá opravit na místě: „Zvon byl nadměrně vytlučený a chyběla mu závěsná koruna. Udělali jsme mu kopii ve Velkých Popovicích, protože tam je autorem stejný zvonař.“

Původně se měl velký starý zvon vézt do dílen Petra Rudolfa Manouška v Holandsku, což by stálo milion korun. Díky zlevnění celé záchrany mohli Popovičtí nechat odlít ještě jeden nový zvon, který teď nahrazuje ten zrekvírovaný ve druhé světové válce.

Velký starý zvon dostal jméno Jan a v Popovičkách bude zvonit vždy při významných událostech. Malý nový zvon Marie je napojený na automatický elektrický systém a zvoní každý den vždy ve 12 a v 18 hodin.

Spustit audio