V Praze Kyjích vyrostla nová zajímavá rozhledna. Doubravka je proutěná třínohá kráska

9. srpen 2018
Česko – země neznámá

V pražských Kyjích, v lokalitě na Čihadlech, na kopci jménem Horka, vyrostla nová pozoruhodná rozhledna. Je vysoká 23,5 metru a je vyrobena z přírodních materiálů. A je v mnoha ohledech jedinečná: originální konstrukcí, použitými materiály i způsobem realizace. A také tím, že pochází z dílny světoznámého architekta. Jmenuje se Doubravka a pro veřejnost je přístupná od června.

Huť architektury Martina Rajniše nejprve na břehu nedalekého Kyjského rybníka postavila dvanáctimetrový dvounohý Artefakt z náletových dřevin. Tedy menší verzi plánované rozhledny, jejíž konstrukci si tak otestovala. Tři roky trvala pozorování a měření spojů a ohybu materiálu, než byla zahájena stavba samotné, co do výšky dvojnásobné věže. Realizace pak zabrala celý rok. Tým Martina Rajniše propočítal a vyzkoušel každý centimetr rozhledny. Za různých povětrnostních podmínek, za mrazu, horka, deště i větru.

Rukopis Huti architektury se promítnul do podoby trojbokého jehlanu i do zvoleného materiálu. Převládá snadno obnovitelné, ale trvanlivé akátové dřevo (celkem přes 7 kilometrů kmínků, včetně odpadu). Doplněno bylo o modřínové a ocelové prvky. Nejvyšší bod věže se díky korouhvi nachází ve výšce 23,5 metru.

„Akát je z hlediska trvanlivosti ten nejlepší materiál, co jsme mohli použít. Ze zkušenosti vím, že hodně záleží na orientaci prvků v konstrukci, vodorovné odcházejí výrazně rychleji, těch tam ale máme minimum. Máme i vymyšlenou ocelovou podporu pod Doubravku, kterou tam za 15 let můžeme dát. Určitě nehrozí, že by v roce 2033 bylo místo Doubravky opět prázdné místo,“ doplňuje architekt David Kubík, který byl za výstavbu rozhledny v týmu Huti architektury odpovědný.

Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 20 metrů vede 98 schodů. V jeden moment může na podestě stanout devět osob. Rozhledna je volně přístupná. Pár kroků od ní jsou toalety, posezení a také informační tabule. O víkendu tu bývá také stánek s občerstvením. Lokalitu Čihadla, kde rozhledna stojí, čeká revitalizace do podoby přírodního parku nabízejícího zázemí pro různé aktivity. Propojením Čihadel a parku U Čeňku by měl do budoucna vzniknout jeden z největších lesoparků na území hlavního města.

Doubravka v Praze 14 vznikla díky spolupráci městské části, soukromého partnera a dárců. Ti si mohli koupit schod v tubusu rozhledny a nechat si na něj napsat vlastní vzkaz.

Spustit audio