V Praze na Letné stojí světový unikát - nejstarší dochovaný kolotoč na světě

7. březen 2014
Česko – země neznámá

Karusel neboli kolotoč složený z dřevěných koní v životní velikosti a několika modelů autíček stojí od roku 1894 na kraji pražských Letenských sadů, přímo naproti Národnímu technickému muzeu. A jde o nejstarší dochovaný kolotoč na světě.

Postavit ho nechal Josef Nebeský. Historie letenského kolotoče je poměrně dobře zdokumentována díky tomu, že se do dnešních dnů zachoval nejen původní plán, ale i veškerý spisový materiál městského stavebního úřadu z let 1892 až 1894.

Kolotoč stál nejprve na Královských Vinohradech, nedaleko dnes už neexistující zájezdní hospody „Na Kravíně“. Jelikož se jednalo o provizorium postavené ze dřeva, nepodléhala stavba vydání stavebního povolení. Pravděpodobně byla postavena pro letní sezónu roku 1892, a tak je toto datum považováno za datum vzniku kolotoče.

Josef Nebeský nechal kolotoč postavit k pobavení nejen dětí, ale i dospělých, což naznačuje životní velikosti koní. Vypracování plánu a realizaci celé stavby svěřil Matěji Bílkovi, mistru tesařskému, bydlícímu na Vinohradech.

Letenský zámeček

Unikátní kolotoč by se měl brzy dočkat rekonstrukce a znovu se rozjet

Kolotoč je dodnes umístěn v původním dřevěném pavilonu, který je vybudován na půdorysu pravidelného dvanáctiúhelníku o rozpětí 12 metrů s jehlanovou střechou. Interiér kolotoče je zařízen v téměř původní podobě z roku 1892. Na točně stojí 19 koní různých velikostí a 4 autíčka. Dvě jsou dřevěná a dvě plechová a odpovídají automobilům z 30. let 20. století, kdy také pravděpodobně doplnila koníky na kolotoči.

Točna je poháněna elektromotorem, který byl prvně instalován už v 90. letech 19. století. V době, kdy kolotoč stál na původním místě, na Královských Vinohradech, byl poháněn „tlakem obíhajícího sluhy“, který v prostoru pod podlahou chodil kolem dokola a tlačil před sebou vzpěru podlahy.

Pavilon naproti Národnímu technickému muzeu na Letné, kde je umístěn kolotoč

V současné době Národní technické muzeum v Praze připravuje velkou rekonstrukci letenského kolotoče. Už pořídilo orchestrion, který i dříve k jízdám vyhrával staropražské písničky. Když vše půjde podle plánu, bude možné se na unikátním kolotoči svézt už v roce 2015.

Do té doby si můžete prohlédnout alespoň pavilon, ve kterém je kolotoč umístěn, a pak i další zajímavé stavby na Letné: restauraci Expo, která byla součástí československého pavilonu na Světové výstavě v Bruselu v roce 1958, výstavní Hanavský pavilon, Metronom neboli Stroj času či Letenský zámeček, od kterého je nádherný výhled na Prahu.

Spustit audio