V Praze odhalili pomník Fajtlovi. Patřil k nejznámějším československým pilotům za druhé světové války

5. říjen 2017

Válečný hrdina František Fajtl má od středy pomník ve Vokovickém parku v Praze. V nedaleké Vokovické ulici řadu let žil. Pomník odhalili zástupci Prahy 6 a armády, slavnostního ceremoniálu se zúčastnila vdova po známém pilotovi Hana Fajtlová a její rodina. Pilot Britského královského letectva bojoval za druhé světové války na západní i východní frontě.

Pomník má originální přírodní podobu - siluetu letadla Spitfire o celkovém rozpětí patnáct metrů tvoří směs různě barevných travin. Od okolního trávníku ji odděluje nerezový pásek. Konec křídla z nerezu s textem pak zasahuje na chodník.

Z okupovaného protektorátu František Fajtl uprchl v březnu 1939. „Protože jsem nesouhlasil s okupací, tak jsem odešel do zahraničního odboje,“ citoval Fajtla Radiožurnál.

Nejdříve bojoval ve Francii a po její kapitulaci se dostal přes severní Afriku do Velké Británie. „Byl jsem přijat do královského letectva RAF. Zúčastnil jsem se bitvy o Británii, kde jsem sestřelil dva letouny, a v dubnu 1942 jsem byl jmenován jako první Čech velitelem anglické stíhací peruti číslo 122,“ vyprávěl před lety svůj životní příběh občanskému sdružení Post Bellum.

Nejdramatičtější chvíle prožíval František Fajtl v roce 1942, kdy byl nad severní Francií sestřelen. Jeho strastiplný únik z nepřátelského území vedl přes Francii a Španělsko zpět do Británie, kde se znovu úspěšně zapojil do leteckých bojů. Epizodu popsal v románu Sestřelen.

Od roku 1944 působil v leteckých jednotkách v Sovětském svazu a zúčastnil se Slovenského národního povstání. „Byl jsem určený, velitel musel být určený. Musel jsem souhlasit. Mně bylo jedno, kde bojuju. Hlavní věc je, že bojuju,“ dodal Fajtl.

Komunistický režim Františka Fajtla, podobně jako další západní letce, věznil a perzekvoval. „Byl jsem vyhozen jako nepotřebný, degradován na vojína a v roce 1950 jsem byl zatčen a poslán do tábora nucených prací na Mírově,“ vzpomínal Fajtl.

Komunistický režim Františka Fajtla, podobně jako další západní letce, věznil a perzekvoval. „Byl jsem vyhozen jako nepotřebný, degradován na vojína a v roce 1950 jsem byl zatčen a poslán do tábora nucených prací na Mírově,“ vzpomínal Fajtl. Plné rehabilitace se dočkal až po sametové revoluci. Od prezidenta Václava Havla dostal nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva. František Fajtl zemřel v roce 2006.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu