V Praze se ze Žižkova do Karlína dostanete pěšky nejrychleji Žižkovským tunelem

3. duben 2020

303 metry dlouhý pěší a cyklistický tunel pod pražským vrchem Vítkovem byl otevřen v roce 1951. Spojuje Žižkov s Karlínem. Původně měl být doplněn větví pro auta, ale tato stavba se nakonec nezrealizovala. A železniční tunel vedoucí na hlavní nádraží prý od toho pěšího dělí jen šest metrů horniny.

Původně byl Žižkovský tunel určený k ochraně obyvatelstva, jako kryt v době válečného konfliktu. Podzemní prostory jsou proto stále udržované. Vešlo by se do nich 1 250 lidí. Slavnostní otevření tunelu pro pěší se konalo 21. dubna 1951 a zcela dokončen byl v roce 1953. Tedy ve stejném roce, jako architektonicky příbuzný Letenský tunel pro automobily.

Tunel pod Vítkovem neměl až do roku 2014 oficiální jméno. V prosinci toho roku se rozhodlo, že ponese název Žižkovský. Kdo se tunelem vydá ze Žižkova do Karlína nebo obráceně, ušetří čas. Jde o bezkonkurenčně nejrychlejší spojení těchto dvou pražských čtvrtí. Šířka tunelu se pohybuje mezi 4,4 a 4,8 metry, maximální výška činí 3,4 metru a převýšení je 28,89 metru s průměrným stoupáním 8,1 %. Tunel je tedy mírně z kopce.

V Žižkovském tunelu se často filmuje. Útěchu v něm hledala hlavní hrdinka filmu Samotáři Hanka, tedy herečka Jitka Schneiderová. Vykřičet vztek sem přišla i Ofka v podání Marty Issové ve filmu Děti noci. A tunelem probíhal i vyšetřoval Karel Hrubeš (Michal Dlouhý) ve filmu Sametoví vrazi.

Tunel bývá také místem pouličního vystoupení muzikantů s kytarou, flétnou, někdy se tu i zpívá. Občas v něm ale zní i divné a trochu strašidelné zvuky, dají se ovšem lehce „rozklíčovat“. Buď to duní vlak jedoucí nad tunelem na hlavní nádraží, nebo z něj. Anebo tunelem projíždí cyklista, turista na koloběžce, který si ji nahoře půjčí a dole zase nechá stát, nebo dítě na odrážedle. Tunel je totiž vydlážděný kostkami, a tak v něm každé podobné vozítko pořádně drnčí. To, co zní jako hlas psa baskervillského, se nakonec ukáže být štěkáním pudlíka, který jde s paničkou na procházku.

Spustit audio